Temesváron uniós pénzből építik ki az 1989-es forradalom útvonalát

Temesváron uniós finanszírozással építik ki a Forradalom Útvonalát - jelentette be a Facebookon Dominic Fritz, a város polgármestere.

Tőkés Lászlót éltető felirat 1989-ben a Mária téri református bérpalota falán | Archív fotó/Forradalom EmlékmúzeumaA Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben megválasztott elöljáró közölte: a város számára jelképértékű projekthez a helyreállítási alapból nyert 4,5 millió eurós finanszírozást az önkormányzat. Az erre vonatkozó szerződést hétfőn írta alá Bukarestben Ruben Lațcău alpolgármester.

„Az érzelmek, a skandálások, a tüntető tömeg felhördülése, a golyók süvítése és a kommunistaellenes forradalom képei visszatérnek Temesvár utcáira. Újragondoljuk a köztereket 1989 decemberének forró helyszínein úgy, hogy a turisták és a város lakói a múlt tudatában lépjenek e terekre” – közölte a polgármester. Hozzátette: a modern technológiát is segítségül hívják ahhoz, hogy a temesváriak újraélhessék a forradalom napjainak a feszültségét és reményét. Megjegyezte: jelenleg egyeztetések folynak a forradalmár-szervezetekkel, és készülnek a térátalakítási tervek.

Dominic Fritz úgy vélte: sokkal láthatóbbá, kitapinthatóbbá kell tenni Temesvár forradalmi identitását. A romániai felmenőkkel nem rendelkező, Németországban született politikus, aki felnőttként költözött Temesvárra, és tanult meg románul, úgy vélte, a városvezetés feladata annak a biztosítása, hogy a következő nemzedékek nem felejtik el a város történetének eme felemelő fejezetét.

A polgármester kilenc helyszínt nevezett meg, ahol térátalakításba kezdenek. Ezek egyike a Mária tér, ahol az a református bérpalota és templom áll, amelyben Tőkés László szolgált az 1980-as évek végén. A lelkésznek a kommunista diktatúrával szembeni ellenállása, és az erre válaszként érkező hatalmi fellépés szolidaritási hullámot váltott ki Temesváron. A Tőkés László védelmében kialakult 1989. december 15-i szolidaritástüntetés másnap kommunistaellenes, diktatúraellenes tüntetéssé alakult, harmadnap véres megtorlást vont maga után, hat nappal később pedig az ország több nagyvárosára is átterjedt, és megdöntötte Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor hatalmát.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg