Tamási Áron-emlékhetet tart az Erdélyi Magyar Televízió

Tamási Áron Kossuth-díjas író, akadémikus születésének 125. évfordulójára emlékezik különkiadású műsoraival az Erdélyi Magyar Televízió szeptember 19. és 22. között.

A 125 éve született Tamási Áron egyszerre volt a tényekhez ragaszkodó realista és lelke mélyéig vallásos. Írói látásmódját, stílusát a székely hagyományok, a székelyföldi hegyek és erdők, a gyermekkorban lélekbe ivódott mesék, balladák határozták meg. A munkásságát, életútját a Vadrózsa ága – In memoriam Tamási Áron című filmben mutatja be az Erdélyi Magyar Televízió hétfőn este 10 órától. A székely íróról szóló portréfilmet Vizi Mária készítette a Magyar Művészeti Akadémia megrendelésére, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának támogatásával. 

Fotó: ETV

A XX. század kiemelkedő írója előtt tisztelegnek Farkaslakán is. A kétnapos rendezvényről az Erdély TV Mozaik című műsora számol be hétfőn este 6 óra 20 perctől, valamint az azt követő Híradó is külön foglalkozik a témával este 7 órától.

A Kultúrcsepp műsor felkeresi Tamási Áron gyermekkorának színhelyeit. Az író nevét viselő művelődési egyesület elnöke, Hadnagy Jolán kalauzol el bennünket Tamási egykori iskolájába, testvére, Ágnes otthonába, amely az írónak is lakhelye volt, ha a nagyvilágból érkezett haza. Sipos Kinga könyvtáros, a Tamási Áron Emlékház kurátora abba a házba enged betekintést, ahol a nagy székely író bölcsője ringott, szülőházába. Mindeközben Szabó Zsolt irodalomtörténész Tamási irodalmi munkásságáról, műveinek fontosságáról beszél. E különkiadású műsort csütörtökön este 9 órától követhetik az Erdélyi Magyar Televízió képernyőjén, vagy azonos időben a tévé YouTube-csatornáján.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?