Tusványos: izgalmas programokkal készülnek a Magyar Kultúra-sátorban

Irodalmi-zenés esteken, zenés stand-upokon, könyvbemutatókon, színházi előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetnek azok, akik ellátogatnak Tusványoson a Magyar Kultúra-sátorhoz. A kulturális magazin programjainak középpontjában a 200 éve született Petőfi Sándor és a szabadság áll majd.

A 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort július 18-a és 23-a között szervezik Tusnádfürdőn. Harminc sátorban ötszáz program vár a látogatókra, a szervezők körülbelül nyolcvanezer résztvevőre számítanak. A Magyar Kultúra-sátor programja Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója és az 1848–49-es szabadságharc ikonikus alakjától elválaszthatatlan kérdés köré épül majd: mi dolgunk a szabadsággal?

Fotó forrása: Tusványos

Zsille Gábor költő, műfordító érdekességeket, történeteket és kevésbé ismert pesti „adalékokat” oszt majd meg Petőfi Sándorról, amelyek nem szerepelnek az iskolai tananyagban, a marosvásárhelyi Spectrum Színház Arany János Bolond Istók című művének és Petőfi Sándor verseinek felhasználásával állít színpadra egy drámai költeményt. Rácz Norbert Zsolt unitárius lelkész arról beszél majd, hogyan lett Erdély történetének egyik kimagasló szellemi vívmánya a vallásszabadság, Bonczidai Éva, a Magyar Kultúra magazin főszerkesztője pedig fotótörténeti érdekességeket is érint. A főszerkesztő Te mit tennél egy időkapszulába? című előadása elsősorban a reformkorról és a kolerajárvány társadalmi hatásairól szól, ehhez kapcsolódva a résztvevők saját időkapszulát készíthetnek, amelyet egy év múlva Tusványoson, a Magyar Kultúra-sátorban találnak meg újra.

A Magyar Kultúra-sátor könyvbemutatóknak is helyet ad majd: a közönség megismerheti a Helyőrség.ma szépirodalmi portálhoz kötődő fiatal szerzők műveiből összeállított antológiáját, valamint Bánki Éva Petőfi-vírus című ifjúsági regényét, Lőrincz P. Gabriella Könnytelen madonnák című kötetét és Petri György különbözése címmel a kádárizmus legvagányabb költőjének interjúkötetét.

Esténként zenei-irodalmi produkciók lesznek a színpadon. Július 18-án például Hrutka Róbert zeneszerző, énekes zenés-irodalmi műsorát hallgathatja meg a közönség, július 19-én pedig Vecsei H. Miklós, Ratkóczi Huba és Szabó Balázs közös Cseh Tamás-estjét. A zenész-zeneszerző, aki maga is fellépett Tusványoson idén lenne 80 éves, az est gerincét Bérczes László vele készített beszélgetőkönyve, valamint Cseh Tamás dalai, Bereményi Géza és Csengey Dénes dalszövegei adják majd.

Július 20-án Skoperda Nóra énekes és Nagy Gergő gitáros irodalmi-zenés előadását lehet majd meghallgatni, de lesz zenés stand-up is Petőfivel, Maszkurával, Petruskával és Kathy Zsolttal, július 21-én pedig Jantyik Zsolt zenész, szövegíró és énekes Dánielfy Zsolttal, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színművészével közösen ad elő zenei-irodalmi műsort Petőfiről és koráról, valamint önazonosságunkról. A Magyar Kultúra-sátorban Huzella Péter, a Kaláka együttes tagjának verskoncertje zárja majd a programot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?