Tudományos konferenciát szerveznek a márciusi események és Petőfi Sándor tiszteletére

Marosvásárhelyen az 1848-as forradalom és szabadságharc 175., valamint Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából „Tekints ránk, tekints, szabadság!” címmel tudományos ülésszakot szervez a Teleki Téka Alapítvány.

Az esemény sokszínűségét jelzi, hogy az 1848-as forradalomról és az azt követő szabadságharcról marosszéki vagy székelyföldi viszonylatban, illetve nemzeti költőnkről, Petőfi Sándorról újabb hasznos információkat tudhatnak meg az érdeklődők.

A szervezők közleménye szerint a tudományos ülésszakon kilenc kutató történelmi, egyháztörténeti és irodalomtörténeti előadásával állítanak újból mementót a márciusi események marosvásárhelyi és marosszéki résztvevőinek – elsősorban az akkori fiatal generációnak, a szűkebb hazából kikerülő szabadságharcosoknak, egyházi személyeknek és „az örök Petőfi Sándornak”.

Bemutatót tart többek között Dr. Pál-Antal Sándor marosvásárhelyi történész, akadémikus 1848 tavasza Marosvásárhelyen címmel, Dr. Süli Attila, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum történésze, aki Marosvásárhelyi és marosszéki katonai alakulatok 1848-ban című előadását ismerteti az érdeklődőkkel, valamint dr. Zakar Péter történész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese is, aki Biró Sándor rétyi református lelkész az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban című előadásában a lelkész életútjáról fog beszélni. A konferencia további előadói Nemes Gyula nagyernyei történész, Dr. Somogyi Gréta, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum történésze, Sebestyén Mihály marosvásárhelyi történész, Dr. T. Szabó Levente irodalomtörténész, egyetemi docens, Dr. Tamási Zsolt történész és Imreh Jenő, a marosvásárhelyi Alsóvárosi Református Egyházközség lelkésze. Pál-Antal Sándor Csík-, Gyergyó-, Kászonszék 1848–49-ben című kötetét Dr. Süli Attila ismerteti.

A konferenciára szombaton, március 18-án kerül sor 9 és 14 óra között a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében. Az esemény partnerei a Teleki-Bolyai Könyvtár, Maros Megyei Múzeum, valamint a Kultúrpalota, támogatói pedig a Maros Megyei Tanács és az Erdélyi Múzeum-Egyesület.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?