Pefőfi Műhely: forradalmi hangolót szervez a Marosvásárhelyért Egyesület

A tavalyi program sikeréből kiindulva március 15-ei ünnepi hangolóra hív a Marosvásárhelyért Egyesület. A Petőfi Műhely idén a Maros Megyei Múzeum várbeli épületében kap helyet és kicsiket-nagyokat ünnepi programra hív: a kokárdakészítés és csákókészítés mellett például Szendrey Júliáról szóló pódiumműsor és katonadalok is várják az érdeklődőket egy nappal az 1848-as forradalom kitörésének évfordulója előtt.

A Vásárhelyi Forgatagot szervező Marosvásárhelyért Egyesület az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvánnyal közösen szervezi a forradalmi megemlékezésre hangoló programot március 14-én, kedden.

A várbeli Régészeti és Történeti Múzeum épületében helyet kapó Petőfi Műhely már délelőtt 10 órától várja a látogatókat. Egy napra kávézó nyílik a múzeum emeleti termében, illetve a folyósón, a 112 Coffee & Co nemcsak a város egyik legjobb kávéját hozza a Petőfi Műhelybe, de meglepetéseket is ígér, 13 órától lehet kávézni majd. A kávézó hangulatát egy Petőfi-szobrokról szóló fényképkiállítás is gazdagítja a folyósón, mintegy 20 különböző szobrot mutatnak meg.

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány 14 órától kézműves foglalkozásokkal is készül, délelőtt szervezett csoportokat avatnak be a kokárdakészítés rejtelmeibe, illetve verbunkolás, népdaloktatás, népi gyermekjátékok és mesemondás is tarkítja a programot. A délután folyamán forradalmi dalokkal és versekkel kapcsolódnak be 5-8. és 9-12. osztályos diákok a Petőfi Műhely programjába.

Délután különleges beszélgetésre is hívják a média iránt érdeklődőket: a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) Maros megyei szervezete a Népújság Alapítvánnyal közösen nyilvános kerekasztal-beszélgetést szervez a Sajtószabadság öröksége – újságírás az átalakuló médiában címmel. A rendezvény házigazdája Simonffy Katalin, a MÚRE alelnöke és Bögözi Attila, a MÚRE ügyvezető igazgatója, de részt vesz még Karácsonyi Zsigmond, Jakab Orsolya, Szuszámi Zsuzsa, Szucher Ervin, Kulcsár Andrea és Vajda György újságíró is.

Most szép lenni katonának címmel 18 órától a Ditrói Férfi Dalkör előadásában katonadalokat hallhatnak a részvevők. Sok férfi emlékezetében élnek még a katonaságot és a háborús időket felidéző dalok, de nincs alkalmuk elénekelni őket. Így alakult meg a Ditrói Férfi Dalkör, tagjait öt éve verbuválta Szabó Ágnes nyugdíjas tanítónő.

Este a Feleségek felesége című zenés pódiumműsorra várjuk az érdeklődőket. A Szendrey Júlia emlékére készült előadást a Petőfi Kulturális Ügynökség hozza el Marosvásárhelyre. A jelmezes, színházi megformálásra törekvő összeállítás gerincét a nagy magyar múzsa naplórészletei és versei adják Tallián Mariann előadásában, melyre reflektálnak a férj, Petőfi Sándor Úti levelek részletei és Júliához írt versei Lázár Balázs tolmácsolásában. Ezt színesítik, egészítik ki a kortársak feljegyzései, korabeli újságcikkek, kordokumentumok. A műsorban elhangzanak még Szendrey Júlia saját, egykorú dallamokra írt népies műdalai, Petőfi énekelt versei (többek között Arany János megzenésítésében), illetve néhány hangszeres dallam az 1840-es évek magyar társasági zenéjéből Csörsz Rumen István énekhangján, gitárkíséretében. A produkció a kort megidéző látványvilágban, a zene és az irodalom egységében hozza közelebb hozzánk Szendrey Júlia egyéniségét, a modernkori nő magyar úttörője példát állít elénk jellemével és bátorságával.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?