Tommy Emmanuel is fellép a 19. Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztiválon

Két erdélyi településen is megszervezték a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivált. Marosvásárhelyen keddtől vasárnapig a Kultúrpalotában és a várban, Székelyudvarhelyen szerdától szombatig a Városháza Szent István termében lesznek előadások. 

Marosvásárhelyen esténként 7 órától, Székelyudvarhelyen minden nap este hattól hallgathatják meg az érdeklődők egy-egy neves gitárvirtuóz játékát. 

A nagyközönségnek szóló előadások kiegészítéseként, a Marosvásárhelyen zajló fesztivál ideje alatt az előadók egy része mesterkurzusokat is tart. A gitárfesztivál meghívott hazai előadói mellett magyarországi, romániai, franciaországi, lengyelországi, olaszországi, spanyolországi, belgiumi, ausztriai, oroszországi, törökországi, argentinai előadók is jelen lesznek. Vasárnap az ausztráliai Tommy Emmanuel lép fel. 

Fotó: az előadó Facebook oldala

A nemzetközi gitárfesztivál közel két évtizede rendkívüli előadásokkal örvendezteti meg a zenekedvelőket Marosvásárhelyen. Már első nap, azaz kedden este is szép számmal gyűltek össze a Kultúrpalota kistermében megtartott előadáson, ahol a hazai Florian Babţan-Varga, a magyarországi Tritonus Guitar Trio, a franciaországi Cassie Martin és a lengyelországi Marcin Dylla gitárjátékát hallgathatták meg az érdeklődők, de élőben követhették az előadást a Facebookon, azok akik valamilyen okból nem tudtak jelen lenni. 

Péntektől a várba költözik a gitárfesztivál

Szerda délután négy órától este hatig a Gheorghe Dima Zeneakadémia előadására várják a zenekedvelőket a Kultúrpalota kistermébe. Este hét és tíz óra között a lengyelországi Tomasz Radziszewski egyéni előadása, majd Mateusz Kowalskival kiegészülve duóban játszanak, ezt követően Nino D’amico olaszországi művész lép színpadra. Az estet az olasz, argentin Bandini-Chiacchiaretta duó zárja.

A következő napok részletes programja a rendezvény hivatalos Facebook oldalán találhatók.

William Thomas "Tommy" Emmanuel ausztráliai fingerpicking gitáros. 1959-ben, mindössze négyévesen kezdett el gitározni a Chet Atkins és John D. Loudermilk-kel közösen szerzett Windy And Warm című szám hatására, amikor meghallotta egy autó rádiójában a dalt. Állítása szerint határozottan emlékszik erre a pillanatra és inspirálóan hatott rá. Kilencévesen professzionális zenészként dolgozott. Fiatal korában teljesen lenyűgözte Chet Atkins játéka, amikor is a gitáron a basszust a hüvelykujjával, a dallamot pedig az első kettő vagy három ujjával játssza, s mindezt egy időben. Ez a technika Tommy játékának az alapját képezi. (Forrás: Wikipédia)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?