Marosvásárhelyen is megszervezik a Nemzetközi Cigány Dal Napját

Hat ország 15 helyszínén 50 fellépő részvételével szervezik meg Magyarországon és külföldön Rostás Mihály „Mazsi” (a Lakatos Mónika és a Romengo és a Mazsimo Gipsymo zenekarok alapítója és zenekarvezetője) kezdeményezésére 2024. augusztus 8-án a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján a Nemzetközi Cigány Dal Napját. 

Az eseménysorozat arca Lakatos Mónika Kossuth- és WOMEX életműdíjas roma énekesnő. A Nemzetközi Cigány Dal Napja a sokszínűséget ünnepli legendás cigány és nemcigány művészek részvételével évről-évre bővülő helyszín- és programkínálattal. 2024-ben tíz magyarországi városban, valamint öt külföldi helyszínen, közel ötven fellépő zenekarral várják a közönséget a Nemzetközi Cigány és Világzenei Hálózat szervezésében ingyenes koncertekkel. Flamencotól a balkáni rezebandákig, cigány hallgatóktól a jazzes ritmusokig elvarázsol bennünket a cigány kultúra életöröme, dimanizmusa és mélysége egyaránt.Fotó: Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány

Marosvásárhelyen a közönség két produkciót láthat augusztus 8-án, a Nyári szjnpadon (Rózsák tere, 42. szám). Este hét órától Balogh Melinda – Napkerék / erdélyi cigány népzene estjét, nyolc órától a Kanicsa Csillagait.

A Napkerék produkciót Balogh Melinda énekes hívta életre 2019-ben, egy erdélyi cigány népzenei anyagból merítkező lemez elkészítésével, melynek zenei rendezője Kelemen László zenész, zeneszerző volt és a Fonó Budai Zeneház kiadásában jelent meg, majd a Transglobal World Music Chart listájára is felkerült.

A Kanizsa Csillagai együttes 1993-ban alakult nagykanizsai oláh, beás és szintó cigány fiatalokból. Jelenleg azon kevés együttesek közé tartoznak, akik a beás népcsoport dalait, táncait is ápolják. Az együttes bejárta koncertjeivel egész Európát, Tajvant, de számos fellépésnek tettek eleget Magyarországon is. Az együttesvezető, Horváth Zoltán gyűjtéseiből és saját szerzeményeiből megjelent több lemezük Magyarországon és külföldön egyaránt. Munkájukat számos elismeréssel jutalmazták. Több nagykanizsai és Zala megyei elismerés mellett a „Magyar Köztársaság Elnökének Ezüstérme” és a „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” díjakat is megkapták.

Előadásukon többnyire saját lemezeikről válogatott lovári, beás és magyar nyelvű dalokat fognak előadni. Az esemény főszervezője a Nemzetközi Cigány - és Világzenei Hálózat, marosvásárhelyi társszervezője az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. Művészeti vezető: Rostás Mihály „Mazsi”
A koncertekre a belépés ingyenes.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?