Marosvásárhelyen is megünneplik a Cigány Dal Napját

Immár harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Cigány Dal Napját. Az augusztus 8-i koncertsorozathoz idén hat ország tizenöt helyszíne és ötven előadó kapcsolódik. Az esemény arca Lakatos Mónika Kossuth- és Womex-életműdíjas előadó.

“Célunk a rendezvénnyel az, hogy a cigányzene sokszínűségét ünnepeljük legendás cigány és nem cigány művészek részvételével. Idén tíz magyarországi városban, valamint öt külföldi helyszínen lesznek koncertek, összesen mintegy 260 fellépővel" - mondta Rostás Mihály “Mazsi”, az esemény művészeti vezetője, a Romengo és a MazsiMó-GipsyMó alapítója, a szervező Nemzetközi Cigány- és Világzenei Hálózat elnöke a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.A cigány zene egyik közismert képviselője a Parno Graszt | Fotó: Facebook/Parno Graszt

Mint hangsúlyozta, a hálózat távlati célja, hogy a Nemzetközi Cigány Dal Napját az Európai Unió minden tagállamában megszervezzék. Az idei kínálatban a flamencótól a balkáni rezesbandákig, cigány hallgatóktól a dzsesszes ritmusokig sok minden szerepel.

A 3. Nemzetközi Cigány Dal Napján augusztus 8-án színpadra lép a Kalyi Jag és Bocskor Bíborka, a Parno Graszt, a Romengo és Lakatos Mónika, Balogh Katesz tánccsoportja, Bódi Guszti, a Kále Lulugyi és a Cimbaliband, Szabó Balázs, a Misztrál, az AMaro Duho, a Gypo Circus, az EtnoRom, Szalóki Ági, a Canarro, a Mosaico Flamenco, az East Gipsy Band, a Khamoro, a Vojasa, a Fanfara Complexa, a MazsiMó-GipsyMó és Lukács Miklós, Ferenczi György. Lesznek autentikus flamencózenészek és -táncosok Jerez de la Fronterából, zenészek és táncosok Radzsasztánból, koncertet ad a balkáni Boján Krstic Orcestar és a Kristijan Azirovic Orchestra.

A külföldi helyszíneken helyi zenekarok és más meghívottak mellett játszani fog a Karavan Familia, a Besh o droM, a Romano Drom, Balogh Melinda, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, Rostás Mónika és a Gipsy Moods, írja az MTI.

Augusztus 8-án Budapesten a Benczúr Ház Rendezvényközpont udvarában lesznek koncertek, a további magyarországi helyszínek közé tartozik Százhalombatta, Szentendre, Veszprém, Ravazd, Hatvan, Balatonboglár, Csobánka, Nagyecsed és Pécs. Külföldön a spanyolországi Jerez de la Fronterában, a szlovákiai Párkányban, a romániai Marosvásárhelyen, a bulgáriai Burgaszban és a német fővárosban, Berlinben lesznek koncertek.

A Nemzetközi Cigány Dal Napja az 1943. augusztus 8-án Szkopjéban született Esma Redzepova születésnapjához kapcsolódik. Redzepovát a cigányzene királynőjeként tartják számon. A 2016-ban elhunyt énekesnő nemcsak a macedón zenei kultúra világszerte ismert jelképe, személye a cigány muzsika számára szintén meghatározó. Pályafutását akkor kezdte Jugoszláviában, amikor a cigányok szégyenletesnek tartották, hogy a nők nyilvánosan énekeljenek. Ennek ellenére ő volt az egyik első énekes, aki romani nyelven adott elő a rádióban és a televízióban, dalaival hatalmas sikereket aratott Jugoszláviában, majd az egész világon.

Kapcsolódók

Kimaradt?