Évekkel ezelőtt még tilos volt az utcazenélés Marosvásárhelyen, ma már fesztivált szerveznek

„Utcán zenélni nem kéregetés, hanem művészet” mottóval negyedik alkalommal szervezik meg Marosvásárhelyen a Street Music Festivalt.

„Új csapat vágott neki a szervezésnek, de az elképzelés változatlan, az utcazenélés nem csupán külföldön, de Marosvásárhelyen is felkapott lehet” - nyilatkozta a Maszolnak Nagy Botond főszervező.  

Fotó: a rendezvény hivatalos Facebook oldala

Idén a város főterét lakják be augusztus 9. és 11. között, és a zene mellett helyet kapnak a sport- és a gyermekfoglalkozások is.  A fő helyszín a Színház tér lesz, ott állítanak fel egy nagyszínpadot, az Enescu utcában lemezlovasok szórakoztatják majd a műfaj kedvelőit. 

Fotó: a rendezvény hivatalos Facebook oldala

„A kis- és nagyszínpadon helyi és nemzetközi előadók, a Színház téren pedig utcai művészek szórakoztatják majd az érdeklődőket. A környező utcákban, tereken készülünk Folk- és Borudvarral, gyerek- és családi programokkal, interaktív beszélgetésekkel, illetve lesz bőven választék az éjjeli bulizásra vágyóknak is” - mondják a szervezők.

Helyi zenekarok mellett nemzetköziek is fellépnek a marosvásárhelyi közönség előtt. Franciaországból, Ausztriából és Magyarországról érkeznek együttesek. Látványban sem lesz hiány, tánc- és artistamutatványok teszik még színesebbé a rendezvényt.  

Fotó: a rendezvény hivatalos Facebook oldala

Nagy Botond elmondta, új a szervezőcsapat, így most egy helyszínre próbáltak összpontosítani, de a jövőben tervezik a programok kiterjesztését a város különböző lakónegyedeire is. 

Idén a Színház-tér és Virágóra közötti részen kosárpalánk, asztalitenisz és teqball asztal is a sportkedvelők rendelkezésére áll, de ha valaki épp erőedzést végezne, egy a helyszínen elhelyezett edzőtermet vehet igénybe. 

A gyermekeknek arcfestés és különböző, a korosztályuknak megfelelő foglalkozással kedveskednek. 

A főelőadónak számító együttesek között van a Moonlight Breakfast, Fanfara Transilvania, a franciaországi Tekemat zenekar, a magyarországi Hangácsi Márton, de a helyiek között is szép számmal vannak népszerű előadók. Fellép Koszorus Krisztina, a Mel’amour, Tasi Nóra és Pethő Csaba, Molnár Ede, a fiatal marosvásárhelyi tehetség, Boczog Botond, a Funkorporation és még sokan mások. 

Fotó: a rendezvény hivatalos Facebook oldala

A rendezvény augusztus 9-én, délután 5 órakor kezdődik. A részvétel ingyenes. 

2018-ban óriási felháborodást váltott ki Marosvásárhelyen az a városi tanácsi határozat, amely tulajdonképpen változtatni próbált az akkori városvezetés szemléletén, amellyel tiltotta az utcazenélést, illetve minden más művészeti tevékenységet a köztereken. A szándék jóindulatú volt, a határozat-tervezet azonban kevésbé, merthogy bizottsági engedélyek és jóváhagyások kiváltására köteleze volna a fellépőket. A határozatban az szerepelt, hogy az amúgy szubjektív műfajt egy bizottság bírálná el, azaz előzetesen meghallgatná és minősítene minden produkciót. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?