Több mint 90 román film indul a Gopo-díjért

96 moziban, hazai és nemzetközi fesztiválokon vagy video on demand oldalakon 2021-ben bemutatott román film indul a 2022-es Gopo-díjakért. A díjátadó gálát áprilisban szervezik meg.

A szervezők közleménye szerint 27 nagyjátékfilm indul a legjobb film kategóriában, köztük az Arany Medve-díjas Babardeală cu bucluc sau porno balamuc (r. Radu Jude) vagy a Complet necunoscuți (r. Octavian Strunilă), de olyan egészestés dokumentumfilmek is, mint a Holy Father (r. Andrei Dăscălescu) vagy a România sălbatică (r. Dan Dinu).Fotó: Sorin Florea

A rövidfilmes kategóriában 59 alkotás indul, többek között a 31 de ore (r. Claudiu Mitcu), Caricaturana (r. Radu Jude), az Arany Medve-díjas Nanu Tudor (r. Olga Lucovnicova) vagy a Cannes-ban díjazott Prin oraș circulă scurte povești de dragoste (r. Carina Gabriela Dasoveanu). 

A díjakra jelölhető filmek közül egy 11 tagú előzsűri választja ki a jelölteket. A zsűri tagja Iulia Voicu és Ștefan Dobroiu filmkritikus, Mihai Brezeanu (LiterNet) újságíró, Laurențiu Damian és Ivana Mladenović rendezők. Roxana Szel vágó, Dana Păpăruz jelmeztervező, Monica Lăzurean Gorgan producer, rendező és Miruna Berescu producer, fesztiválszervező.

A jelölteket márciusban jelentik be, majd a román filmszakma több mint 650 képviselőjének szavazata alapján határozzák meg a 2022-es nyerteseket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?