Mátray László kézdivásárhelyi színészt is jelölték a „romániai Oscárra”

A romániai filmes szakma éves elismeréseit, a Gopo-díjakat március 19-én adják át. A nevezett filmekből szakmai zsűri válogatta ki a jelölteket.

Stere Gulea Preda-adaptációja, a szép nézettségi adatokat produkáló Moromeții 2, Andrei Creţulescu első nagyjátékfilmje, a Charleston, a Florin Șerban román-lengyel koprodukcióban készült Dragoste 1. Câine című mozija és Constantin Popescu Pororoca című, külföldön is díjazott filmjét jelölték a legtöbb Gopo-díjra, mind a négy szerepel a legjobb filmnek, illetve a legjobb rendezőnek járó elismerést várományosai között is, Radu Jude Bánom is én, ha elítél az utókor („Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”) című történelmi témájú alkotása, amely elnyerte a Karlovy Vary fesztivál nagydíját.A kézdivásárhelyi Mátray Lászlót, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színészét, a Budapesti Nemzeti Színház rendszeres vendégfellépőjét a legjobb mellékszereplő színész díjára jelölték az Un prinț și jumătate című filmért. Ana Lungu második nagyjátékfilmjében Lacit, a háromszéki magyar „herceget” alakítja, aki megtetszik egy bukaresti nőnek.A kategória jelöltjei között szerepel Victor Rebengiuc (Charleston), Alexandru Dabija („Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”), Alexandru Nagy (Moon Hotel Kabul) és Constantin Dogioiu (Pororoca) is.

A jelöltek közül a romániai filmes szakma mintegy 600 tagja választja ki a nyerteseket, kilétükre március 19-én derül fény. A 13. Gopo-gálát a Bukaresti Nemzeti Színházban szervezik meg, a Film Now csatorna élőben közvetíti.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?