Gopo 2020: magyar film is bekerült a „román Oscar-díjak” mezőnyébe

22 romániai mozikban bemutatott film közül választotta ki a jelölteket a 14. Gopo-díjakat odaítélő zsűri. Az európai kategóriában magyar alkotást is jelöltek.

A legjobb nagyjátékfilm díjára a Călătoria fantastică a Maronei (r. Anca Damian), A hegyek szigete (La Gomera, r. Corneliu Porumboiu), a Monștri (r. Marius Olteanu), a Parking (r. Tudor Giurgiu) és a Touch Me Not (r. Adina Pintilie) című filmeket jelölte a román filmes szakma különböző területeiről származó szakemberekből álló testület, derült ki a szervezők közleményéből.

A legtöbb, 13 jelölést A hegyek szigete (La Gomera) kapta, majd a Heidi (10 jelölés), a Monștri és a Touch Me Not (9 jelölés), a Parking (8 jelölés) és a Mo (6 jelölés) következik a sorban.A legjobb európai film kategóriájában az Oscar-díjas Saul fia rendezőjének, Nemes Lászlónak új filmje, a Napszállta került be, a Fájdalom és dicsőség (Dolor y gloria, r. Pedro Almodóvar), a Nyár (Leto, r. Kirill Serebrennikov), a Kedvenc (The Favourite, r. Yorgos Lanthimos) és A ház, amit Jack épített (The House that Jack Built, r. Lars von Trier) mellett.

A jelöltek teljes listája ide kattintva olvasható. A mintegy 600 romániai filmes szakember szavazatai alapján kiválasztott díjazottak kilétére március 24-én, a bukaresti Nemzeti Színházban megszervezett gálán derül fény.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?