Táltos paripa szobrot avattak Kézdialmáson

Magánkezdeményezésként, magánterületen tartottak szoboravatót a felsőháromszéki Kézdialmáson: a településen lévő Táltos Paripa lovarda udvarát immár egy életnagyságú ló szobor díszíti.

A szobor felállítását az Amerikai Egyesült Államokból Kézdialmásra települt Spink-házaspár, Ben és neje, Csilla Zsuzsanna kezdeményezte, a kivitelezésére Zavaczki Walter Levente székelyudvarhelyi képzőművészt kérték fel, akinek többtucatnyi alkotása van Erdély különböző településein. Többek között az ő munkáját dicséri a farkaslakai Jézus szíve kilátó, amely 22 méteres magasságával Kelet-Európa legmagasabb Krisztus-ábrázolásának számít. A képzőművész aktív résztvevője a minden évben megszervezett Incitato Művésztábornak is, Felsőháromszéken még a kézdiszentléleki Szent István szobor viseli a névjegyét.Fotó: Nagy Imre

A szoboravatás elején Molnár István kézdialmási községmenedzser mutatta be a jelenlévőknek a Spink házaspárt, akik amerikai életüket feladva, 2011-ben költöztek az Avas-tető alá, ahol lovardát működtetnek. Ugyanakkor aktív lakói is az alig ezer lakost számláló településnek: segítik a katolikus iskolát, délutáni foglalkozásokat tartanak stb. A községmenedzser kifejtette: a kezdetben szkeptikus volt a tekintetben, hogy a község új lakói meddig maradnak a településen, de mára meggyőződött: ott vertek gyökeret, a gyerekeiket is itt nevelik, a szoborállítással pedig végképpen elmúltak a kételyei. Molnár István a szárnyas paripa legendákba és mesékbe nyúló hátterét is ismertette, majd Ruszka Sándor kézdivásárhelyi református lelkész osztotta meg gondolatait a közönséggel, mondanivalóját az alázat és a szelídség köré építve.

A szobrot Zavaczki Walter, Ben Spink és Ruszka Sándor leplezte le, néhány helybeli segítségével, mivel a műalkotás a szárnyak miatt tekintélyes méretű.

A szobor leleplezését követően Barna Joó, a lovarda edzője és Barta Zsolt lókiképző, mentális tréner tartott bemutatót három gyönyörű paripával, köztük egy 16 éves, többszörös Balkán-bajnok lóval.

Kapcsolódók

Kimaradt?