Színház, más semmi! – 79. évadát kezdi meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata 79. évadában a kortárs darabokra helyezi a hangsúlyt, és rendhagyó módon három ősbemutatóra is sor kerül. Kiliti Krisztián művészeti titkár a Maszol megkeresésre elmondta: arra törekedtek, hogy minél szélesebb legyen a paletta, minél több műfaj és hangvétel helyet kapjon, amelyek között mindenki találhat majd kedvére valót.

Színház, más semmi! – ezzel a szlogennel nyitja meg 79. évadát a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. „A színház az azonos időben és térben megvalósuló találkozások művészete, melynek jelentősége a 2020-as pandémiát követően, a minket körülvevő globális megpróbáltatások közepette kétségtelenül felértékelődött. Az előttünk álló évad szlogenje azt sugallja, hogy a színház önmaga egyszerűségében is képes rácsodálkozni, rácsodálkoztatni mindennapjaink bonyolult történéseire és alapvető emberi kérdéseinkre” – olvasható a színház közleményében.

Évadnyitó gyűlés a társulatnál | Fotók forrása: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Facebook-oldala

A 79. évad több szempontból is újat mutat az előzőekhez képest. Kiliti Krisztián, a Tompa Miklós Társulat művészeti titkára elmondta, a repertoár összeállításánál arra törekedtek, hogy minél szélesebb legyen a paletta, minél több műfaj és hangvétel helyet kapjon, amelyek között mindenki találhat majd kedvére valót. Nagy szerepet kap az idei évadban az is, hogy milyen rendezőegyéniséggel dolgoznakegyütt. Lesz köztük olyan, aki az elmúlt években többször is rendezett előadást ezzel a csapattal, és mind a társulat, mind a közönség szerette a munkáját, de nagyon várják például Bocsárdi Lászlót is, aki tizennégy év után rendez újra előadást náluk.

Kiliti Krisztián elmondása szerint idén egészen a kortárs irányába idultak el. Fausto Paravidino Emma életének értelme című színházi regényét Radu Afrim állítja színpadra. A darab különlegessége, hogy a mű magyar fordítása direkt erre az előadásra készült el, így a darab romániai ősbemutatója magyar nyelven kerül közönség elé. Ugyanígy ősbemutatóként lesz látható a Sebestyén Aba–Székely Csaba–Cári Tibor alkotói hármas legújabb nagyszínpadi produkciója, Az igazság gyertyái, illetve az Én így látom... Tompa Miklós mesél című előadás, mely a társulat névadójának történetét dolgozza fel Barabás Olga rendezésében.

Az Emma életének értelme című darab próbáján

Kérdésünkre, miszerint van-e kockázata annak, hogy a klasszikus művek irányából masszívan a kortárs felé fordult az idei évad repertoárja olyan darabokkal, amelyek még idegenek a közönségnek, Kiliti Krisztián azt válaszolta, hogy sokan félreértelmezik a kortárs fogalmát. „Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az valami nagyon abszurd, nagyon érthetetlen, pedig igaz a közhelyes mondás, miszerint a Biblia óta nem igazán vannak új történetek” – mondta. Hozzátette, hogy a kortárs is alapvetően univerzális értékekre fókuszál, általános problémák váltják ki a bonyodalmakat, a különbség annyi, hogy más köntösben teszik mindezt. Kiemelte, nem kell félnünk a kortárstól, hiszen ez a más köntös éppen arra van kitalálva, hogy a jelenkor nézője számára is érthető nyelven szólalhassanak meg azok a történetek, amelyeket már mindannyian jól ismerünk. Hangsúlyozta: szükségszerű, hogy ilyen „ajánlatokat” tegyenek a közönségnek. Szerinte ugyanis meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy a néző megismerhesse ezt a világot is. Természetesen a fogadtatásból tud tovább építkezni majd a társulat, de ha az „ajánlatot” meg sem teszik, nem tudhatják, hogy lenne-e rá igény. Mint mondta, a kortárs darabok színpadra állítása remek lehetőség arra, hogy hidat építsenek a különböző generációk közé, hiszen a mindenki által jól ismert történek mai nyelven történő tálalása egyszerre érthető és szerethető mindenki számára.

Az első nagytermi bemutató alkalmával az Emma életének értelme című darabot láthatják a nézők szeptember 9-én. Ezt követően 2023. november 15-én Az igazság gyertyái premierjére várnak minden érdeklődőt. December elején László Csaba főszereplésével Én így látom… Tompa Miklós mesél címmel mutatják be a társulat névadójának történetét. Az idei évben – rendhagyó módon – a december 30-ára tervezett szilveszteri nagyszínpadi bemutatót Mohácsi János állítja színpadra, aki László Miklós Illatszertár című darabját viszi színre a Mohácsi-testvérek sajátos átdolgozásában. Az évad második felének első premierje Bocsárdi László rendezésében valósul meg. Az Oleg és Vlagyimir Presznyakov abszurdba hajló, mai valóságunkra humorral és iróniával reflektáló, Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámájából készült produkciót 2024. március 10-én a kisteremben tekinthetik meg először az érdeklődők. A tavaszi időszakban Sławomir Mrożek Mulatság című abszurd színműve Keresztes Attila rendezésében, helyspecifikus körülmények között kerül bemutatásra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?