Színház és zene - összeállt a nagyváradi HolnapUtán Fesztivál programja

Színház és zene szerves összefonódására építő előadások alkotják a 2021. június 3-6. között kilencedik alkalommal megrendezett nagyváradi HolnapUtán Fesztivál programjának gerincét. A szervező Szigligeti Színház közleménye szerint a nemzetközi kitekintésű fesztivál célja, hogy a magyar nyelvű színjátszás kiemelkedő alkotóműhelyeinek előadásaival ismertesse meg a nagyváradi közönséget.

A HolnapUtán Fesztivál előadásprogramjában három ország négy társulatának produkciói kaptak helyet. A HolnapUtán Fesztivál nyitónapján, június 3-án, 19 órától a Miskolci Nemzeti Színház méltán népszerű Feketeszárú cseresznye című előadását láthatják az érdeklődők. Az első világháború és a trianoni döntés traumáját feldolgozó előadásról így írt korábban Balogh Gyula kritikus: „Történelmi sebek, a kényszerű együttélés szenvedélye és átka elsöprő erővel jelenik meg Miskolcon a Feketeszárú cseresznye című előadásban, amely nem ítélkezik, egyszerűn csak felkavar”.

Június 5-én, 17 órától a házigazda Szigligeti Társulat A tigris című előadását láthatja a közönség. Gianina Cărbunariu ál-dokumentumszínházi drámáját Tóth Tünde vitte színre. A produkciót, az Újvárad folyóirat májusi számában méltatta Simon Judit kritikus: „Tóth Tünde kiemeli térből és időből a cselekményt és szereplőit, színházat rendez a színházban, eszményien ötvözi a burleszket a musicallal, a szürreálist a geggel, a bohóctréfát a drámával, miközben szólnak a múlt század eleji, közepi amerikai slágerek, továbbá századunk divatnótái. Az öt nagyszerű színész (Balogh Attila, Dimény Levente, Szotyori József, Tőtős Ádám, Trabalka Cecília) kvázi társadalmi és egyéni prototípusokat mutat meg, minden szerepükben tökéleteset alkotnak, táncolnak, énekelnek, chaplinien nevettetnek és szomorítanak el”.

Június 5-én, 19 órától friss bemutatójával, a Kilenc című musicallel érkezik Nagyváradra a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata. A többszörös Tony-díjas musical Federico Fellini című, félig önéletrajzi filmjének Broadway adaptációja. A darab főszereplője a híres és sikeres olasz filmrendező, Guido Contini, akinek szakmája és magánélete menthetetlenül összefonódik, miközben egyszerre próbálja megmenteni karrierjét és házasságát. Ahogy kétségbeesetten próbálja összerakni új filmjének narratíváját, a valóság és a képzelet lassanként összemosódik. Guido zavaros elméjében egyenként kezdenek megjelenni múltjának és jelenének asszonyai – édesanyja, felesége, szeretője és múzsája, egy sztárszínésznő – kísértik, szidják és megvigasztalják, mígnem megtanul felnőni, szembenézni az élet és a halál véglegességével.

Június 6-án, a fesztivál zárónapján az Újvidéki Színház magyar társulatát látja vendégül a Körös-parti teátrum. Az első ízben Nagyváradra látogató társulat Pintér Béla és Darvas Benedek immár klasszikusnak számító zenés művével, a Parasztoperával lép színpadra. A Parasztopera egy archaikus történeten alapul, melyben a vérfertőzés, a gyilkosság és az eltitkolt utódlással kapcsolatos klasszikus elemek szegülnek neki a magyar népballadák sajátos motívumainak. Az előadás egy sötét világot tár fel, melyben titkok derülnek ki, felelevenednek a múlt eseményei, így rég elkövetett bűnök tanúivá válunk. A múlt ütközik a jelennel, a múlt szereplői pedig a jelen szereplőivel. Az operaként és annak stílusparódiájaként is működő előadás alapját zeneileg az erdélyi magyar népdalok képezik, de mégis a barokk muzsika és a rock homogén elegye.

Az előadásprogramok mellett idén is számos kiegészítő programmal készülnek a szervezők, amelyekről a későbbiekben tájékoztatják a közönséget.

Az előadásokra jegyek már kaphatók a Szigligeti Színház jegypénztáraiban, valamint online. A HolnapUtán Fesztivál négy előadására ugyanakkor kedvezményes árú bérlet is váltható. A szervezők felhívják a nézők figyelmét, hogy a Szigligeti Színház előadásai oltási igazolás nélkül, megfelelő távolságtartással és kötelező maszkviseléssel látogathatók.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?