HolnapUtán Fesztivál: Nagyváradon találkoznak a fiatal színházi alkotók

Szerdán elkezdődött a nagyváradi HolnapUtán Fesztivál hetedik kiadása, amely három ország nyolc társulatának tizenkét előadását vonultatja fel május 5-ig. Az eseménysorozat célja, hogy a Kárpát-medence legjelentősebb színházi műhelyeiben, fiatal alkotók által színre vitt produkciókat szemlézze, és megmutatkozási lehetőséget teremtsen pályakezdő tehetségek számára.

A fesztivál első napján a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói mutatkoztak be két előadásukkal, olvasható a színház közleményében. Anton Pavlovics Csehov Meggyeskert című előadását Zsótér Sándor rendezésében vitték színre a budapesti végzős színészhallgatók. Az előadás különlegessége, hogy Csehov drámai szövegét különböző műfajú dalok gazdagították, ugyanakkor a dráma négy felvonása a Szigligeti Stúdió három különböző terében - köztük az emeleti, új stúdiótérben - kapott helyet.

Zsúfolásig telt házzal játszották a végzős színészhallgatók a Tűznyelők című improvizációs előadásukat is. A Kárpáti Péter által rendezett és az ő, illetve a diákok közreműködésében készült előadás a diákok félelmeit, az őket leginkább foglalkoztató családi, baráti vagy közéleti témákat helyezi a középpontba. 

A VII. HolnapUtán Fesztivál csütörtökön a szatmári Északi Színház Harag György Társulatának A tavasz ébredése, valamint a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem A Nyíregyháza utca című előadásaival, valamint a budapesti színészhallgatók Pink Mojos nevű együttesének koncertjével folytatódik. 

A fesztiválon fellép a budapesti Örkény Színház, a formabontó előadásairól híres szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a kolozsvári Váróterem Projekt, de látható lesz a budapesti K2 Színház és a Miskolci Nemzeti Színház koprodukciója is, valamint a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, illetve a kolozsvári BBTE színészhallgatói is képviseltetik magukat.

Az ötnapos eseményen sor kerül egy, a színészhallgatók számára szervezendő zenés színházi workshopra, valamint a Magyar Színházi Szövetséggel együttműködésben meghirdetett művészeti titkárok szakmai találkozójára, a szervezők ugyanakkor  a Pink Mojos mellett további két koncertre várják az érdeklődőket: május 3-án a Szigligeti Színészzenekar, május 5-én pedig DJ Traila zenél a Moszkva Kávéházban.

A VII. HolnapUtán Fesztivál programja az esemény és a Szigligeti Színház weboldalán, illetve Facebook-oldalain, valamint a FestivApp mobilapplikációban böngészhető.

Kapcsolódók

Kimaradt?