Színházi kiválóságok és ígéretes fiatal alkotók a VI. HolnapUtán Fesztiválon

Klasszikus színdarabok fiatal alkotók megközelítésében – ez a fő irányvonala a március 20-25. között hatodik alkalommal megszervezett HolnapUtán Fesztiválnak. A nagyváradi eseménysorozat hat napja alatt tizenegy erdélyi és magyarországi társulat tizenhárom produkcióját láthatja a közönség, a vendégelőadások mellett pedig szakmai beszélgetések, workshopok, kiállításmegnyitó és koncertek is várják az érdeklődőket.

Sikeres a HolnapUtán Fesztivál tavaly bevezetett, tehetséges fiatal színházi alkotókat és Kárpát-medencei színművészeti főiskolák hallgatóit bemutató új formája, így ezen a vonalon haladnak tovább, mondta el Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján. Mint tájékoztatott, idén sikerült a magyar színházi élet olyan kiválóságait meghívni Nagyváradra, mint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, valamint az európai színjátszás élvonalába tartozó budapesti Katona József Színház, aki mindezidáig még nem lépett fel Nagyváradon.Fazakas Márta, a HolnapUtán főszervezője a művészi koncepciójáról elmondta: „Válogatásunkban arra voltunk és vagyunk kíváncsiak, hogy hogyan gondolkodnak a fiatal színházi alkotók a klasszikus színdarabokról. Az idei kiadás programjában többek között Shakespeare-, Ibsen-, Büchner-, Katona József- és Wedekind-szövegek kortárs színreviteleit láthatja a közönség, olyan elismert fiatal rendezők tolmácsolásában, mint a 2017-es Pécsi Országos Színházi Találkozón legjobb rendezőnek választott Székely Kriszta, a Junior Prima-díjas Kovács D. Dániel, vagy a több ízben fesztiváldíjas Sardar Tagirovsky. Ugyanakkor nagyon örülünk, hogy a nagyszalontai születésű Botos Bálint először mutatkozik be a Szigligeti Színházban, illetve, hogy az előadáskínálatban Györfi Csaba mozgásszínházi előadása, valamint Horváth Anna és Tasnádi-Sáhy Péter első kőszínházi rendezései is helyet kaptak.”

A VI. HolnapUtán Fesztivál előadásaira jegyek már kaphatók a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve egy órával az előadások előtt), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon. A szervezők ugyanakkor két típusú, kedvezményes árú szabadbérletet kínálnak az érdeklődőknek:
HolnapUtán-bérlet: érvényes három tetszőlegesen választott nagytermi előadásra, ára 60 RON. Választható előadások: Augusztus, Otthon, A tavasz ébredése, Chioggiai csetepaté, Leonce és Lena, Ahogy tetszik (SZFE), Nóra – karácsony Helmeréknél
HolnapUtán stúdióbérlet: érvényes három tetszőlegesen választott stúdiótermi előadásra, ára 40 RON. Választható előadások: Kapufa és öngól, Liget, Bánk bán misszió, Ahogy tetszik (BBTE), Rómeó és Júlia (BBTE)

Stúdiótermi előadások

A VI. HolnapUtán Fesztivál nyitónapján a Szigligeti Társulat Kapufa és öngól című, 2017 szeptemberében bemutatott előadása látható, amely egyszerre beszél az iskolai erőszak kegyetlenségéről és a szerelem mindent felülíró természetéről. A stúdiótermi előadások sorát március 21-én, 19 órától a kolozsvári Váróterem Projekt Liget című készülő produkciója folytatja, amelyben egy színésznő hazalátogatását és a múlttal való szembenézését követhetjük végig. Ugyancsak a Váróterem Projekt mutatja be március 22-én a Bánk bán? Jelen! című osztálytermi produkcióját is.

Fókuszban a főiskolák

Március 21-én, 17 órától a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak Augusztus című, nonverbális előadása nyitja a Kárpát-medencei főiskolák vendégprodukcióinak sorát. Március 22-én a Kaposvári Egyetem diákjai 17 órától a Szigligeti Stúdióban mutatják be Bánk bán misszió című előadásukat, március 24-én és 25-én, 17 órától pedig a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem harmadéves színészhallgatói mutatkoznak be – előbb Ahogy tetszik, utóbb pedig Rómeó és Júlia című Shakespeare-feldolgozásukkal. Március 24-én, 19 órától a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem mutatja be Ahogy tetszik című előadását, amelynek rendezője ifj. Vidnyánszky Attila.

Nagytermi produkciók

A fesztivál második napján, március 21-én, 21 órától Otthon című mozgásszínházi előadásával vendégszerepel Nagyváradon a Duna Táncműhely, amelynek rendező-koreográfusa a Nagyvárad Táncegyüttes munkatársa, Györfi Csaba. Március 22-én A tavasz ébredésével érkezik Nagyváradra a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata; Wedekind szövegét Horváth Anna állította színpadra. Március 23-án 17 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában Georg Büchner örökérvényű szerelmi történetével, a Leonce és Lénával lép színpadra a székesfehérvári Vörösmarty Színház, ezt követően pedig, 19 órától a sepsiszentgyörgyi társulat Chioggiai csetepaté című Goldoni-komédiáját láthatja a közönség. A fesztivál zárónapján a magyarországi és európai színjátszás élvonalába tartozó Katona József Színház vendégszerepel első ízben Nagyváradon, Nóra – karácsony Helmerékkel című, többszörösen díjazott előadásával, amelynek címszerepét Ónodi Eszter játssza.

Kiegészítő programok

A fesztivál ideje alatt zajlik a Magyar Színházi Szövetség technikai workshopjának második állomása, ugyanakkor ismét sor kerül a Kárpát-medencei színházi hallgatók bevonásával történő workshop, amelynek eredményét vasárnap láthatja a közönség, a Szigligeti Stúdió fehér termében. A fesztivál nyitónapján, 18 órától a Szigligeti Stúdió ad otthont Ozsváth Zsuzsa festménykiállításának, amelyet az Élő Várad Mozgalom szerzőinek felolvasása kísér majd.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve a Bihar Megyei Tanács által támogatott rendezvény programja a színház honlapján és a hivatalos Facebook-oldalon olvasható. A program hamarosan okostelefonon is elérhető lesz a FestivApp applikáció segítségével.

Kapcsolódók

Kimaradt?