Magyarország „legígéretesebb pályakezdőjének” rendezésével zárult a HolnapUtán Fesztivál

Először játszott Nagyváradon a budapesti Katona József Színház társulata a VI. HolnapUtán Fesztivál vasárnapi zárónapján. Az ötnapos színházi szemle fiatal alkotókat mutatott be egymásnak és a közönségnek, illetve elhozott Nagyváradra néhány „nagy nevet”.

A teltház nem egyértelmű jelenség Nagyváradon, a Nóra – karácsony Helmeréknél című előadással viszont néhány kakasülős szék kivételével sikerült megtölteni a Szigligeti Színház termét. A fesztivál szervezői szerint több meghívott előadás is telházas lett, egyébként az ötnapos rendezvényen csaknem 2500 érdeklődő és két ország több mint háromszáz meghívottja, köztük hetven színifőiskolás hallgató vett részt.

A záróelőadásban a színpadon szinte csak Jászai Mari-díjas színészek mozognak. Karaktereikről egytől-egyig kiderül valami sötét titok, jellemhiba, gyengeség, ezekkel viszont csak Nóra néz szembe Székely Kriszta rendezésében. „When the truth is found/To be lies/And all the joy/Within you dies” – énekli az előadásban a Nórát játszó Ónodi Eszter a Jefferson Airplanestől kölcsönvett dalát.Amint a darab leírásában olvasható, Henrik Ibsen norvég drámaíró színdarabjának befejezése 1879-ben botrányt robbantott ki azzal, hogy egy nő elhagyja a férjét és a gyerekeit. A 2016-ban bemutatott rendezés új kérdésekre keresi a választ. Lehetséges-e két ember együttélése megalkuvás nélkül? Meddig játszhatóak a leosztott szerepek? Mikor lesz a szövetségből árulás?

Az előadás mondatok és hangeffektusok gyors egymásutánban felvillantott, filmelőzetes-szerű „montázsával” kezdődik. A hatalmas karácsonyfával, kandallóval, nappali bútorral ellátott „babaházban” (Ibsen drámájának eredeti címe A babaházban) ezután indul Nóra története.Székely Kriszta (1982) a Katona József Színház tagja, fiatalon a kortárs magyar színházi élet markáns szereplője lett, ígéretes, de félbehagyott klasszikus balettkarrier, négy év ázsiai élet, kereskedelmi tévézés, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után. Többek között a Nóra – karácsony Helmeréknél című előadásért nyerte el a legígéretesebb pályakezdő díját a Színházi Kritikusok Céhétől. Miután a 2017-es Budapest Pride-on megnyitóbeszédet mondott, színházi körökön kívül is ismert magyarországi közszereplő lett.

Az Ibsen-szövegen állandó alkotótársával, Szabó-Székely Ármin dramaturggal dolgozott, akivel a Katona József Színház POSZT-ra beválogatott Kaukázusi krétakör című előadását is létrehozták.Munkájuk nyomán az eredetileg három felvonásos Nóra másfél órás, pörgős, feszes előadás lett, amelyben a zörejek és a zene fontos szerepet játszik a feszültségkeltésben. Miközben Nóra körül egyre inkább szorul a hurok, zsarolója ismert karácsonyi dalra improvizál a zongorán, hatásszünetet tartva az idilli dallamban, ahányszor újabb repedés keletkezik a babaház-életen. A zsaroló Krogstadot, a kétes ügyekkel terhelt múltú ügyvédet Keresztes Tamás alakítja, aki Gogol Egy őrült naplója alapján készült egyéni előadásában is bizonyította már zenei virtuozitását. Az ő karaktere egyébként – ha nem is olyan mértékben, mint a Nóráé – de szintén gyökeres változáson megy keresztül: egy váratlan érzelmi megnyilvánulás hatására emelkedik fel az erkölcsi mélységekből.A hangeffektusokat, zenei betéteket két, stílusosan norvégmintás pulóverbe öltözött fiatal srác, Himmler Andris és Szalai Álmos szolgáltatta az előadás alatt. Himmler Andris blogot vezet a színházi fellépéseiről, és lelkesen írja februári bejegyzésében, hogy „Ady kedvenc városába, Nagyváradra” látogat, ahol „hatalmas” a színházterem. Remélhetőleg hamarosan kulisszák mögüli beszámolóját is olvashatjuk.

A HolnapUtán Fesztivál öt napja alatt fellépett a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, valamint a temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színház is, több színházi főiskolán készült előadás volt látható, a Váróterem Projekt független színházi társulat tantermi Bánk bán-változatát és új előadását is bemutatta, emellett volt színpadtechnikai továbbképzés, a Kárpát-medence magyar színházművészeti főiskoláinak hallgatói számára szervezett alkotói workshop, és két szakmai beszélgetés is.

Kapcsolódók

Kimaradt?