Szent Korona-másolat, hagyományőrző programok, Összetartozás koncert – ott voltunk a Duna Napon

Hetedik alkalommal szervezte meg a torockói Duna Napot a Duna-Ház a torockószentgyörgyi Szilas Egyesület közreműködésével.

A műemléki előírásoknak megfelelően, gondosan felújított Duna-Ház 2014. június 28-án nyitotta meg kapuit és azóta megszakítás nélkül szolgálja a környék magyarságát, igyekszik megerősíteni szülőföldjén való megmaradását. A tágas, 580 négyzetméter alapterületű polgári épület a műemlékfalu főterének egyik legimpozánsabb háza, amelyet az egykori bányaváros egyik tehetős vállalkozója, Czupor Ferenc építtetett az 1800-as évek végén. Amikor a Duna Televízió vezetősége, Dobos Menyhért vezérigazgató és Balázs Miklós vezérigazgató-helyettes 2013-ban kiválasztotta a felújításra szoruló ingatlant egy kulturális központ kialakítására, a helyi közösség nyugodtan fellélegezhetett, hiszen jó kezekbe került az épület.

Rendeltetésének megfelelően, számos közművelődési, hagyományápoló és identitásmegőrző programot valósított és valósít meg, olyan közkedvelt sorozatokat, mint a Rendhagyó történelemórák Torockón, a A világvallások ösvényein, A magyarság története: 1100 év a Kárpát-medencében, a Lélekműhely vagy a rendszeres gyerekprogram-sorozat, a Mesepadlás, utóbbi a torockói Sebes Pál Általános Iskola és a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium pedagógusainak közreműködésével.Fotók forrása: MTI/Kiss Gábor

A Duna Nap színes programkínálata a Székelykő alatti mesebeli faluba csalogatta szombaton nemcsak a Fehér és Kolozs megyei érdeklődőket, hanem a Torockón nyaraló erdélyi és anyaországi turistákat is. A hagyományosan a Nemzeti Összetartozás Napjára, június 4-re időzített eseményt idén a járvány miatt halasztották egy későbbi időpontra és az augusztus 20-i ünnep tematikájához kapcsolták.

A megnyitót a Duna-Ház előtt tartották, ahol köszöntő beszédet mondott Dobos Menyhért, a Duna Televízió vezérigazgatója és a felvidéki díszműlakatos, Panyik Imre, akinek Szent Korona-másolatát, illetve a koronázási ékszerek másolatát a Duna Médiaszolgáltató megvásárolta a Duna-Ház számára. A nagyenyedi nyári iskola növendékei egy Szent István alakját megidéző rövid zenés jelenetet mutattak be. Ezt követően a koronamásolatot harangszó és népviseletes díszmenet kíséretében átvitték az unitárius templomba, ahol a Himnusz közös eléneklése után bárki megtekinthette a kiállított szimbólumot, amelyet itt is díszbe öltözött „koronaőrök” óvtak.

A Szent Korona állt a falu központjában felállított szabadtéri, Hűséggel a nemzetért című kiállítás középpontjában is, amely a Szent Korona történetét tizenkét látványos molinón kísérte végig. A tárlathoz kapcsolódva, a délután folyamán Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondók előadásában irodalmi remekműveket hallgathattak meg a megnyitóra ellátogatók egy interaktív előadás keretében, később a nagyszínpadon is helyet kapott a vers.

A kicsikre is odafigyeltek

A Duna-Ház kiemelt figyelmet fordít a gyermek- és családbarát programokra, így természetesen a legkisebbek sem maradhattak ki az egész napos szórakozásból: a számukra szervezett tevékenységeket a Tündérkertben valósították meg. A szabadtéri kézműves foglalkozásokon volt koronakészítés papírból, továbbá papírvirágok, hűtőmágnes, origami, szélforgó, csörgő hangszer készítés, henna tetoválás, mindezek a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium két pedagógusa, Szakács Mária óvónő és Mester Ágnes tanítónő irányításával.

A nap folyamán sor került a Messze száll az ének a királyi udvarból címet viselő programra, ahol reneszánsz zene hallgatás és közös zenélés, mesesarok vonzotta az érdeklődőket, az Erdély különböző településeiről érkező cserkészek ügyességi versenyeket és több helyszínes Kincskereső kalandjátékokat szerveztek, a kultúrotthon udvarán pedig a Torockói Íjász Szer Egyesület foglalkoztatta az íjászat iránt érdeklődőket. A rendezvényen azok is megtalálták számításaikat, akik Erdély népművészetével, népi hagyományaival, kézműveseivel, valamint a helyi gasztronómiával szerettek volna megismerkedni.

A délutáni program a néptáncosok látványos felvonulásával, majd ezek színpadi produkcióival kezdődött. Fellépett a Miriszló Gyöngye Néptánccsoport és a magyarlapádi Rapó Néptáncegyüttes. A menetet és a táncokat a magyarlapádi Pirospántlikás Zenekar kísérte, amelyik zenei aláfestést szolgáltatott a színpadon történő, Lassel Ágnes által megvalósított torockói népviseletbemutatóhoz is. A vajor mellett felállított színpadon a néptáncot követően Szendy Szilvia és Laki Péter operett előadása teremtett vidám hangulatot a borongós, hűvöskés időben.  

A 7. Duna Nap a Varga Miklós és a Band, illetve Keresztes Ildikó és Baricz Gergő közreműködésével megvalósított közös Összetartozás koncertjével, valamint látványos tűzijátékkal ért véget.

Kapcsolódók

Kimaradt?