Sosem olvasott el egy könyvet a romániaiak 35 százaléka

Legyen február 15. – két híres romániai tudós, Titu Maiorescu és Spiru Haret születésének évfordulója – az olvasás napja Romániában, javasolja Sebastian Burduja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője. A politikus ettől az intézkedéstől reméli az elszomorító olvasási statisztikák javulását, bár ez akkor sem sikerült, amikor 2019-ben ez egész évet a könyvnek szentelte a kormány.

A törvénytervezetben, amelyet Burduja 24 párttársa és a Mentsétek meg Romániát Szövetség - Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja Szövetség (USR-PLUS) egy képviselője is aláírt, ugyanis statisztikai adatokat is felsorakoztat, és ezek szerint a romániaiak naponta átlag kevesebb mint 5 percet olvasnak, illetve a lakosság 35 százaléka sosem olvasott még el egy könyvet. Mindössze 8 százalék olvas naponta. Emellett a PISA-felmérés szerint Románia sereghajtó szövegértésben, a diákok 41 százaléka funkcionális analfabéta.  

Kérdés, hogy egyetlen országos ünnepnap mennyit változtathat a társadalmi folyamatokon. Burduja szerint a hivatalos keret lehetőséget nyújtana az állami intézményeknek az olvasás népszerűsítésére. A képviselő szerint Romániában 1995 óta ünneplik ugyan a könyv nemzetközi napját, de ez UNESCO-kezdeményezés, és emiatt az ehhez kapcsolódó programok elmaradtak az állami intézményekben.

Egyébként 2019-ben nem csak egy napot, hanem az egész évet a könyvnek szentelték Romániában, de a törvénybe foglalt intézkedést nem követték hatásos olvasásnépszerűsítő kampányok.    

Kapcsolódók

Kimaradt?