Román-magyar koprodukcióban készül Tudor Giurgiu rendszerváltásról szóló filmje

A Román Filmközpont mellett a magyarországi Nemzeti Filmintézet is támogatja Tudor Giurgiu Szeben ’89 (Sibiu ’89) című mozifilmjét, amely az 1989 decemberében Nagyszebenben történt eseményekből indul ki. A film költségvetése 1,7 millió euró, ebből 123,6 millió forint támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet.

Szeben '89 egy kevésbé ismert történetet elevenít fel az erőszakos polgári zavargások kaotikus napjairól, amelyek véres összetűzéshez vezettek a hadsereg és Ceaușescu elnyomó szervei, a Milícia és a Securitate között. A készülő film felidézi, amikor a gyilkosságokért felelősnek tartott „terroristák” hajszája során pánik és zűrzavar támad a városban, senkiben nem szabad megbízni, és bárkiből lehet ellenség, olvasható az NFI ismertetőjében.Szeben 1989-ben | fotó: Nicu Cherciu

Tudor Giurgiunak rendezőként ez lesz az ötödik nagyjátékfilmje. Több magyar filmben is részt vett már korábban koprodukcerként (Aglaja, Spirál). A Szeben '89 főbb szerepeiben Alex Calangiu, Ionut Caras, Leonid Doni, Nicu Mihoc és Cristi Popa mellett Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is látható lesz, operatőre Alexandru Sterian.  

A Libra Films (producer: Oana Giurgiu, Tudor Giugiu) és a Mythberg Films koprodukciójában, Berger József producer vezetésével készülő Szeben '89 vágója Lemhényi Réka lesz, zenéjét Cári Tibor szerzi.

A filmet Bukarestben, Brăilán és Nagyszebenben forgatják, a teljes hang- és képi utómunka, a vizuális effektek, valamint a zene Magyarországon készül majd.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?