Leforgatták a Spirált, Felméri Cecília első nagyjátékfilmjét

Befagyott február végén a sződligeti horgásztó, így sikerült felvenni a téli jeleneteket is a négy évszakon átívelő történethez, a kolozsvári Felméri Cecília első mozifilmjéhez. A Borbély Alexandra, Kiss Diána Magdolna és Bogdan Dumitrache főszereplésével készülő Spirált 2020-ban mutathatják be.

A 28 napos tóparti forgatás első szakasza 2018 májusában történt, a nyári képeket júniusban rögzítették, ezután beszélgettünk a rendezővel első nagyjátékfilmes élményeiről. A stáb októberben, majd február végén folytatta a munkát.A Spirál egy thriller elemeket tartalmazó, humorral finoman átszőtt lélektani dráma, melyben egy furcsa háromszögtörténet bontakozik ki egy férfi és két nő között. A film az emberi kapcsolatokról, konfliktusokról, a változás nehézségeiről és az elengedésről szól. A Spirál rendezőnője, Felméri Cecília elmondta, hogy elégedett az eddigi munkával és nagyon hálás a stáb minden tagjának, mert nélkülük nem lehetett volna tartani azt a gyors tempót, amit a kevés forgatási nap megkövetelt, olvasható a film kommunikációs munkatársának közleményében.

Az alkotás főszereplői az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről Európai Filmdíjas főszereplőnője, Borbély Alexandra, az Arany Medve-díjas Bogdan Dumitrache román művész és Kiss Diána Magdolna, aki számos jelentős színházi szerep után egyre több magyar filmben is feltűnik.Felméri Cecília az első erdélyi magyar alkotó, aki a Román Filmközpont támogatásával készíthet mozifilmet. A film az Inforg-M&M Film és a Hai Hui Entertainment koprodukciójában, a FocusFox gyártásában, a Filmalap, a Román Filmközpont (CNC) és az Eurimages támogatásával készül, vezető producere Muhi András. A Spirál látványtervezője Cseh Renátó. A filmet Réder György fényképezte (Brazilok, Lajkó, cigány az űrben), a jelmeztervező Ferencz Zsófi.

A rendező a kolozsvári Sapientia Egyetem Film­művészet, fotó­művészet, média szakán adjunktus. Korábbi alkotásai Boldogságpasztilla (rövidfilm, 2012), Végtelen percek (rövidfilm, 2011), Mátyás, Mátyás (animációs dokumentumfilm, 2010), Kakukk (rövidfilm, 2008), számos rangos nemzetközi fesztiválra voltak hivatalosak, többek között Locarnóba, az Amerikai Filmintézet (AFI) fesztiváljára, Varsóba, Mar del Platára és Lipcsébe. Filmjeivel már több, mint 30 díjat nyert világszerte, köztük a Canal+ díját a Cinemed-en, a Legjobb román animáció díját az Animest-en, „A jövő reménysége díj”-at a CineFesten, a „Legígéretesebb fiatal tehetség díj”-át a Magyar Filmszemlén és a Zsűri különdíját a Transilvania Filmfesztiválon Kolozsváron. Rendezéseit többször is jelölték a román filmdíjakra (Gopo). 

Kapcsolódók

Kimaradt?