Regejáró Énlaka Napok: „Itt valami olyan erő van a földben, amelyhez hasonlót sehol máshol nem láttam még”

Hatodik alkalommal szervezik meg a Regejáró Énlaka Napokat szeptember 1–3. között. A három napon át tartó eseményt szándékosan nem nevezzük sem fesztiválnak, sem rendezvénynek, sokkal inkább találkozásnak. Heinczinger Mikával, a Misztrál együttes alapítótagjával, és ennek a találkozásnak az egyik főszervezőjével beszélgettünk.

 Fotó: Török Máté

Már hatodik éve, hogy szeptember első hétvégéjén találkozunk Énlakán. A Regejáró Énlaka Napok hagyománnyá váltak a kicsi székely falucskában. Heinczinger Mika, a magyarországi Misztrál együttes alapítótagja néhány éve házat vett ott, és rögtön érezte, ezt a környéket nem szabad rejtve hagyni: nem csupán felpezsdíteni kell az életet Énlakán, hanem az embereknek meg is kell ismerniük ezt a helyet, ahol csak régi házak találhatóak, ráadásul úgy rendezve, ahogyan az ősi falvak voltak. „Ez a fau egy ékszerdoboz. Nem csak Székelyföld ékszerdoboza, hanem az egész Kárpát-medencéé. Itt valami olyan erő van a földben, amelyhez hasonlót sehol máshol nem láttam még” – fogalmazott.

Találkozzunk Énlakán!

Mika úgy emlékszik vissza, hogy, már az ötlet megszületésének pillanatában támogatókra, segítőtársakra lelt a faluközösségben. A céljuk az volt, hogy olyan kapcsolatok születhessenek az ottlévők és az odalátogatók között, amely megerősíti az embereket abban, hogy szamíthatunk egymásra. „Itt nem látsz embert, aki ne mosolyogna. Nem látsz embert, aki ne örülne annak, hogy itt vagy” – meséli Mika.

Fotó: Török Máté

Az együttlét és az egymásra figyelés az, amely visszacsalogatja évről-évre azokat, akik egyszer már megtapasztalták. Ahogy Mika meséli, minden előadást, koncertet, programot úgy válogatnak össze, hogy az ottlévők érezhessék, magyarságunk és székelységünk, bárhonnan is érkezzünk, öszekapcsolódik a közös kultúránkban, dalainkban, meséinkben, templomképeinkben. Lesz könyvbemutató, kiállítás, író-olvasó találkozó, örömdobolás, hangfürdő, árnyszínház, és számos koncert is: Keleti Szél együttes, Sajba, BRVLG és természtesen az elmaradhatatlan szombat esti Misztrál-buli.

„Itt minden van, ami a léleknek kell”

Mint fogalmazott, számára mindig megrendítő, hogy milyen sokan eljönnek, és azt láthatja, hogy mindenki kap is valamit ettől a találkozástól. „Itt nincs másra szükség, csak a Teremtőre és Egymásra” – mondta Mika, aki azt is elmesélte, hogy a faluközösség annyira a magáénak érzi a Regejáró Énlaka Napokat, hogy az asszonyok minden évben sütnek, zsíroskenyeret kennek, hogy ezzel is megvendégeljék az odalátogatókat. „A falu hozzáteszi azt, amit csak ő tud, ebből is látszik, hogy mennyi erő van egy ilyen pici közösségben. A cél közös, mindenki egy irányba tekint, így pedig lehet alkotni. Így vagyunk igazán csodákra képesek” – ecsetelte.

Fotó: Török Máté

Ahogy minden évben, idén is lesz kirakodóvásár, ahová olyan árusok jönnek, akik saját termékeiket kínálják: kézműves ékszerek, lekvárok, szörpök, méz, és sok egyéb várja a vásárlókat. A szervezők kérik, hogy akinek módjában áll, hozzon magával tányért, evőeszközt, poharat, hogy lehetőleg ne termeljünk túl sok hulladékot az esemény ideje alatt.

Az találkozás minden programja ingyenes, adományokat viszont szívesen fogadnak, melyeket idén is a faluközösség javára fordítanak.

Kérdésünkre, miszerint kiknek ajánlja ezt a találkozást, Mika azt felelte, hogy mindenkinek, aki szeretne megpihenni, elcsendesedni, érezni, gondolkodni, aztán egy hatalmasat bulizni. Hálás a Teremtőnek, a családnak, a barátoknak, és természetesen Énlaka teljes közösségének, hogy évről-évre segítenek megteremteni ennek a lehetőségét.

Az Regejáró Énlaka Napok részletes programja az esemény Facebook-oldalán olvasható. Szeretettel várnak mindenkit.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?