Ötven év után bocsánatot kért a filmakadémia az indián színésznőtől, akit kifütyültek az Oscar-gálán

Bocsánatot kért az amerikai filmakadémia Sacheen Littlefeather indián színésznőtől és aktivistától, akit közel 50 éve kifütyültek az Oscar-gálán, írja a BBC.

Sacheen Littlefeather 1973-ban azért lépett színpadra, hogy Marlon Brando nevében visszautasítsa az Oscar-díjat, amit a színész a Keresztapáért (The Godfather) kapott, de nem akart átvenni, hogy így tiltakozzon az ellen, ahogy az amerikai filmipar az indiánokat megjelenítette. A színésznő mondta az első politikai tartalmú beszédet az Oscar-gálák történetében.

A filmakadémia utólag megállapította, hogy Littlefeathert indokolatlan és igazolhatatlan visszaélés érte. Az akkor 26 éves színésznő röviden közölte, hogy Brando miért nem fogadja el a díjat, beszédét azonban a közönség nagy része kifütyülte és Littlefeather – 2020-as visszaemlékezése szerint – biztonsági őrök kíséretében hagyta el a színpadot, a kulisszák mögött pedig a dühös John Wayne-el (a wsternfilmek gyakori szereplőjével) találkozott, aki azt mondta neki, hogy legszívesebben maga rángatta volna le a színpadról.

A 85 milliós nézettségű élő közvetítés után bizonyos lapok azzal vádolták Littlefeathert, hogy nem is indián, csak színészi karrierjét próbálta beindítani a szerepléssel, illetve felmerült az is, hogy Brando szeretője lenne. A színésznő visszautasította a vádakat.

A filmakadémia bocsánatkérésére válaszul Sacheen Littlefeather csak annyit mondott: „mi indiánok nagyon türelmesek vagyunk – végül is csak 50 évről van szó!”. „A humorérzék a mi túlélési eszközünk” – tette még hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?