Tíz évre eltiltották Will Smith-t az Oscar-gáláktól

Tíz évre eltiltották az amerikai filmakadémia rendezvényein, köztük az Oscar-gálákon való részvételtől Will Smith-t, aki a március 27-i díjkiosztón arcul ütötte színésztársát, Chris Rockot.
 

„A 94. Oscar-gála célja az volt, hogy ünnepelje közösségünk mindazon tagjait, akik hihetetlen munkát végeztek az elmúlt évben. Ezeket a pillanatokat azonban beárnyékolta Smith elfogadhatatlan és ártalmas viselkedése a színpadon, amelynek szemtanúi voltunk” – indokolta a pénteken hozott döntést a filmakadémia elnöke, David Rubin és az akadémia vezérigazgatója, Dawn Hudson.

A színész azt mondta, hogy elfogadja és tiszteletben tartja a filmakadémia kormányzói testületének döntését.

Az akadémia bocsánatot kért a helyzet kezeléséért, azért, hogy a történtek ellenére engedték Smithnek átvenni a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat.

„A közvetítés ideje alatt nem reagáltunk megfelelően a teremben kialakult helyzetre, ezért bocsánatot kérünk. Ez alkalom lett volna arra, hogy példát mutassunk vendégeinknek, nézőinknek és filmakadémiai családunknak szerte a világon, de ezt elmulasztottuk, nem lévén felkészültek a precedens nélküli esetre” – olvasható a pénteki kormányzótanácsi ülésről kiadott közleményben.

A gálát követő napokban az akadémia azt közölte, hogy felkérte Smith-t a távozásra, de ő nem volt hajlandó erre. Az AP szerint nem világos, milyen formában szólították fel a színészt a helyszín elhagyására, és több hírportál úgy értesült, hogy hivatalosan sosem kérték fel a távozásra a Dolby Színházból, sőt a The Los Angeles Times csütörtökön azt írta, hogy az Oscar-gála producere, Will Packer azt mondta neki, hivatalosan nem akarják a távozását, „azt akarjuk, hogy maradj”.

A filmakadémia összes rendezvényétől való eltiltás azt jelenti, hogy Will Smith az elkövetkező 10 évben nem adhat át Oscar-díjat, miként ez a legjobb főszereplők esetében hagyomány.

Az akadémia pénteki nyilatkozata nem tér ki arra, hogy Will Smith jelölhető lesz-e Oscar-díja a következő 10 évben, és a 94. gálán átadott Oscar-díját sem vonta vissza. A filmakadémia nem vonta vissza korábban az Oscart kizárt tagjaitól sem, így Harvey Weinsteintől vagy Roman Polanskitól sem.

A filmakadémia ugyanakkor „mélységes háláját” fejezte ki Chris Rocknak, amiért „a rendkívüli körülmények ellenére is megőrizte higgadtságát”.

Will Smith már a gála másnapján bocsánatot kért Chris Rocktól, akit megütött, és mindenkitől, akit szerinte ezzel megsérthetett, ennek ellenére a filmakadémia elítélte a hollywoodi sztár viselkedését, és bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

A fegyelmi eljárást annak ellenére is lefolytatták, hogy a botrány miatt Smith a gálát követő hét péntekén lemondott filmakadémiai tagságáról.

A díjátadón Will Smith kapta meg a legjobb színész Oscar-díját a Richard király című életrajzi filmben nyújtott alakításáért. A színész röviddel korábban azzal sokkolta a Dolby Színházban ülő több mint 3000 fős közönséget és a tévénézőket, hogy a műsor egyik szereplőjét, Chris Rockot felpofozta, mert a humorista a felesége, Jada Pinkett Smith rovására sütött el egy ízléstelen viccet.

„Visszaéltem az akadémia bizalmával, és megfosztottam más jelölteket és díjazottakat attól a lehetőségtől, hogy ünnepeljenek és ünnepeltessenek rendkívüli munkájukért. Ezért lemondok akadémiai tagságomról, és elfogadom a kormányzói tanács ítéletét az esettel kapcsolatban” – volt olvasható a tagságról való lemondást bejelentő közleményben.

Smith egyúttal bocsánatot kért a filmakadémiától, a gálaműsor producereitől, a közreműködőktől, a nézőktől és a Williams családtól. A Richard király című film ugyanis azt a történetet mutatja be, hogy Richard Williams, Serena és Venus Williams apja hogyan nevelt teniszcsillagot lányaiból.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?