Sportolók a háborúról: halálra is ítélhetnek a véleményünkért

Az orosz–ukrán háború 44 napja tart, és ez idő alatt nagyon kevés orosz sportoló foglalt állást az országuk hadserege által elkövetett atrocitások ellen. Ilja Marcsenkó az ATP-rangsor 255. helyén álló ukrán teniszező kérésére oroszországi és fehéroroszországi teniszezők vállalták, hogy névtelenül ugyan, de nyíltan beszélnek a Vlagyimir Putyin által kirobbantott háborúról – írja a Digi Sport.

Négy orosz és fehérorosz teniszező szólalt meg az ukrajnai háborúról: elítélik az agressziót, ugyanakkor bevallották, hogy nem mertek nyíltan beszélni az invázióról, mert féltik a családjaikat, attól tartanak, hogy börtönbüntetésre vagy akár halálra ítélik őket.

Fotó: Agerpres/EPA

„Teljes mértékben ellenzem a háborút, és nem támogatom. Szerintem ott egy igazi háború folyik, és hihetetlenül szomorú vagyok, hogy az ukrajnaiaknak át kell élniük ezeket a szörnyű időket” – mondta az egyik sportoló.

„Érzek némi nyomást a többi játékos részéről, de nem az én hibám, ami történik, ellenzem a háborút. A probléma az, hogy nem mondhatjuk ki a véleményünket. Nem olyan országban élünk, ahol szabadon és következmények nélkül lehet beszélni" – fejtette ki egy másik teniszező.

Hozzátette: „nem értek egyet azzal, hogy a sportolókra hatással kell hogy legyenek az országuk politikai intézkedései. Nem szabad befolyásoljon bennünket az, hogy mit tesz az elnökünk vagy általában az országunk”

„Az a tény, hogy Oroszország vagy Fehéroroszországban születtem, nem jelenti azt, hogy támogatom a jelenlegi kormányt és annak intézkedéseit. Születhettem volna Ukrajnában vagy bárhol máshol, ez nem jelenti azt, hogy támogatom az agressziót és az erőszakot. Szerintem Oroszország megtámadta Ukrajnát, bombázza Ukrajnát, hogy elérje a céljait. Nem tudok beszélni, mert féltem a családom. Az én országomban bárkit halálra ítélhetnek nyilvános nyilatkozattétel miatt" – árulta el a harmadik megszólaló.

Egy másik sportoló szerint az orosz hadsereg ukrán városokat bombáz. Ez egy valódi háború, amelyet az orosz kormány folytat. Nyomás alatt vagyok, mert az én országomban bárkit azonnal börtönbe zárnak, aki elmondja az igazat" – mondta egy másik sportoló.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?