banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Népzenészek és néptáncosok népesítik be Sepsiszentgyörgyöt

Ismét fergeteges táncos, dalos eseménynek ad otthont Sepsiszentgyörgy, ahol 34. alkalommal szervezik meg a Népzene- és Néptánctalálkozót. A nagy hagyománynak örvendő rendezvény fő programsorozatának november 8. és 9. között a Sepsi Aréna ad otthont, ám a város főterén is találkozhatunk néptáncos eseményekkel, de változatos programokból csemegézhetnek a táncos lábúak és dalos hangúak is.

A kétnapos találkozó idei díszvendége a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, amely két előadással is színesíti a Népzene- és Néptánctalálkozót. Emellett tizedik alkalommal rendezik meg a Székelyföldi Legényesversenyt, de lesz aprók és fiatalok néptáncgálája. Élőben fellép Paár Julcsi, Tímár Sára és zenekara, nagykoncertet ad a Heveder banda és meghívottjai: Szalonna és Bandája, Papp István „Gázsa”, Balogh Kálmán, Eötvös Rémusz, ifj. Fodor Sándor „Neti Sanyika” és zenekara.

Fotók: Háromszék Tánszínház

Táncelőadások, koncertek, kiállítások, gyermekprogramok és kézműves vásár is várja az érdeklődőket. A hagyomány szerint villámcsődülettel indítják az eseményt november 8-án, pénteken 16 órakor, ekkor Sepsiszentgyörgy főterére vonulnak a táncosok és énekesek, hogy ízelítőt adjanak és jókedvre derítsék a nézőket.

Ugyanaznap este 7 órától a Tamási Áron színház nagytermében a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Élő Tánc-Archívum: Kalotaszeg/Szatmár című folklórműsorát mutatja be. Ezt este 9 órától a Háromszék Táncstúdió előcsarnokában a FolkAktív nevű táncházas kvíz-vetélkedő követi, miközben a színház előcsarnokában táncház és folkkocsma lesz.

November 11-én, szombaton a Sepsi Arénába költözik az esemény, és 10.30-tól az Aprók gáláján a háromszéki gyermek néptáncegyüttesek mutatkoznak be, de lesznek kézműves foglalkozások, ringató foglalkozás, filmvetítés, hangszersimogató is. Szombaton 11 órától kezdődik a Székelyföldi Legényesverseny, 12 órától Paár Julcsi Rókatánc mesés komédia című népzenei előadásával folytatódik a nagyszínpadi sorozat, miközben a konferenciateremben az Utolsó óra Erdély zenészeiről címmel nyitják meg Kása Béla képkiállítását, Tókos Attila pedig A néptánctól a kortársig címmel tart előadást.

A Népzene és Néptánctalálkozó november 9-én, szombaton délután 13 órától a Fiatalok gálájával folytatódik, amikor a háromszéki ifjúsági néptáncegyüttesek mutatkoznak be. Délután 5 órától Tímár Sára és zenekara Ének a határtalanról című népzenei koncertje lesz látható, hallható a táncházteremben. Este 6 órától a Heveder Banda és meghívottjai, Szalonna és Bandája, Papp István „Gázsa”, Balogh Kálmán, Eötvös Rémusz, ifj. Fodor Sándor „Neti Sanyika” és zenekara áll a nagyszínpadra. Az estet 8 órától a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Európa szívében – válogatás a magyar nyelvterület legszebb táncaiból című előadása és természetesen táncház és folkkocsma zárja.

A 34. Népzene- és Néptánctalálkozó előadásaira és programjaira már lehet belépőt váltani Sepsiszentgyörgyön a Központi Jegyirodában, illetve a helyszínen is – hívja fel az érdeklődők figyelmét a szervező Háromszék Táncszínház és a Lajtha László Alapítvány.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?