banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Olasz képzőművész nyerte a Székelyföldi Grafikai Biennálé 3000 eurós fődíját

Az olasz Marco Trentin nyerte a Székelyföldi Grafikai Biennálé idei kiadásának 3000 euróval járó fődíját – jelentették be a szervezők. A zsűri az olasz képzőművész Privát identitás című két fametszetét díjazta, amelyeket a pénteken este a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban tartandó díjátadó ünnepségen mutatnak be a közönségnek.

Imreh-Marton István, a Kovászna Megyei Kulturális Központ igazgatója bejelentette, hogy a fődíjon kívül további 11 díjat osztanak ki lengyel, magyar, görög, thaiföldi és romániai művészeknek.

Fotók: Grafikaiszemle/Facebook

Az idei grafikai biennáléra 68 ország 926 művésze 2046 alkotással nevezett be, és a zsűri által legkiemelkedőbbnek tartott műveket szerdán este a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban, pénteken pedig a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban rendezett kiállításokon lehet megtekinteni. A Székelyföldi Grafikai Biennále 8. kiadása az egyensúly (és annak hiánya) témájának vizuális értelmezésére kérte fel a világ képzőművészeit, akiktől azt várták, hogy kortárs grafikai technikák megújításának szándékával küldjenek üzenetet a jövőnek, és tartsanak kritikus tükröt a társadalomnak – fogalmaztak a szervezők.

 

A Székelyföldi Grafikai Biennálé eseménysorozata szerdán a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem hallgatóinak kiállításmegnyitójával vette kezdetét Csíkszeredában, a Csíki Székely Múzeumban. A tárlaton a tervezőgrafika és animáció szakirányos hallgatók munkáit tekinthetik meg a látogatók. Ugyancsak szerdán a Csíki Székely Múzeumban nyitják meg a Székelyföldi Grafikai Biennálé kiállítását.

Sepsiszentgyörgyön a Lábas házban csütörtökön 17 órától, a lengyel Nastazja Ciupa a korábbi Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasának megnyitójával veszi kezdetét a grafikai szemle eseménysorozata. Ugyancsak csütörtökön, este 19 órától nyílik a MAGMA Kortárs Kiállítótérben Gróf Ferenc és Gyenes Zsófia Saját jéghegy című kiállítása. Pénteken 18 órától kerül sor a 8. Székelyföldi Grafikai Biennálé sepsiszentgyörgyi megnyitójára és díjátadó ünnepségére az Erdélyi Művészeti Központban, ahol 28 ország 137 művészének 140 alkotása lesz látható. Részletek a www.gbiennial.ro oldalon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?