Mezőségi muzsika Sepsiszentgyörgyön: ismét találkoznak a népzene szerelmesei

Két napig mezőségi muzsikától lesz hangos Sepsiszentgyörgy. November 10-én és 11-én a háromszéki megyeszékhelyen találkoznak a néptánc és népzene szerelmesei, a profi, amatőr népzenészek és táncosok, illetve adatközlők. Idén 33. alkalommal szervezik meg a Népzene és Néptánc találkozót.

A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány által szervezett rendezvény az elmúlt években Székelyföld egyik legjelentősebb folklór eseményévé nőtte ki magát. A Sepsiszentgyörgyre látogató adatközlő táncosok és zenészek évről évre értékes folklóranyagot kínálnak a közönségnek. Ezúttal Mezőség csodálatos tánc- és zenei világa kerül középpontba, Visáról és Magyarpalatkáról érkeznek hagyományőrző táncosok és zenészek.

Folklór-kavalkáddal forgatják fel Sepsiszentgyörgyöt

A Népzene és Néptánc találkozó hagyomány szerint egy köztéri táncos, zenés villámcsődülettel (flashmob) kezdődik november 10-én, pénteken délután Sepsiszentgyörgy főterén. A Háromszék Táncegyüttes táncosaival, zenészeivel és a találkozó meghívottaival együtt közös mezőségi mulatságra hívják a városlakókat.

Fotók: a szervezők

A találkozó helyszíne november 11-én, szombaton ezúttal is a Sepsi Aréna lesz, ahol gazdag, változatos programmal várnak minden korosztályt. Az idei rendezvény kiemelt vendége a Magyar Állami Népi Együttes lesz. A budapesti társulat két előadással – a Hajnali Hold és a Kolozsvári piactéren című darabokkal – lép színpadra.

Sepsiszentgyörgyön idén is megrendezik a IX. Székelyföldi Legényes versenyt, de fellép Berecz András, Pál István Szalonna és Bandája, továbbá több kiállítás, filmvetítés, könyvbemutató és fergeteges táncházak várják az érdeklődőket. A 33. találkozó vendége lesz továbbá a magyar táncházmozgalom egyik legjelentősebb alakja, Novák Ferenc „Tata”, akivel fia, Novák Péter tart rendhagyó beszélgetést.

Gazdag gyermekprogrammal is készülnek az eseményre

A Sepsi Aréna nagyszínpadán fellép a Kolompos együttes, az Aprók és fiatalok néptáncgáláin bemutatkozik közel 400 háromszéki néptáncos fiatal. A Magyar Állami Népi Együttes művészeinek vezetésével interaktív ismeretterjesztő programon lehet részt venni. Továbbá kézműves foglalkozásokkal, hangszersimogatóval, ringatóval és kézműves vásárral várják a kicsiket.

Szintén a találkozó programjaként két köztéri kiállítás nyílik Sepsiszentgyörgy főterén: Ádám Gyula ArcPoétika című fotókiállítása és Dávid Botond GeoFolk A világ népeinek viseletei című fotókiállítása.

A 33. Népzene- és Néptánctalálkozó előadásaira és programjaira Sepsiszentgyörgyön a Központi Jegyirodában, illetve a helyszínen vásárolhatnak jegyeket az érdeklődők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?