Népviseletben munkába menni – ilyen volt a Székely Népviselet Napja Csíkszeredában (FOTÓGALÉRIA)

Ebben az évben is számos intézmény, vállalat és magánszemély csatlakozott a 2017-ben útjára indított Székely Népviselet Napja eseményhez Csíkszeredában. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes kezdeményezésére ezen a napon több százan öltötték fel népviseletüket vagy annak valamely darabját, és indultak munkába, bevásárolni, vagy éppen ügyeket intézni. (Fotók: Gábos Albin)

A szeszélyes időjárás sem riasztotta el a csíkszeredaiakat attól, hogy csatlakozzanak a Székely Népviselet Napjához és népviseletüket vagy annak valamely darabját magukra öltve induljanak útra otthonról pénteken. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 2017-ben indította útjára a kezdeményezést azzal a céllal, hogy a népviselet viselését népszerűsítse. A hagyomámnyosan az Ezer Székely Leány Napját megelőző pénteken megszervezett eseményhez idén is szép számban csatlakoztak.

Munkatársaink meglátogattak néhány munkahelyet és a város utcáin is körülnéztek. Bár az újra és újra eleredő eső sokakat elriasztott, azért szerte a városban felbukkantak a székely szőttesek színes darabjai. Elkísértük a kezdeményező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttest a városházán tett látogatásukon, amikor a polgármesteri hivatal munkatársaival találkoztak és készítették el a már hagyományosnak tekinthető közös képeket. 

„A székelység hiedelem- és hagyományvilága elevenedik meg ezekben az öltözetekben. Nem divat ez, hanem felelősség, amellyel elődeink és nemzetünk előtt adózunk évről, évre, generációról, generációra”  áll a népszerű csíkszeredai intézmény felhívásában.András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója és Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere

Még nem késő csatlakozni az eseményhez. Az ezen a napon megörökített pillanatokat bemutató fotókat pénteken éjfélig várják a hargitaneptanc@gmail.com címre, ezt követően pedig megosztják az együttes Facebook-oldalán.

A székely férfi népviselet legközismertebb ruhadarabja a szorosan testhez álló, fehér posztónadrág, a székely harisnya, amelynek csak zsinórzata változik vidékenként, vagy éppen falunként. A harisnyához zsinórszegésű, félkemény szárú fekete csizma illik és sima kézelős, csukott gallérú fehér vászon- vagy gyolcsing. A székely női viselet legfőbb darabja a kétrészes felsőruha, a rokolya és a mellény. A rokolya derékban korcba szedett, alján keskeny vagy szélesebb bársony szegő. A Hargita keleti oldalán, a Gyergyói-, Csíki- és Kászoni-medence falvaiban, a rokolya színes csíkozású háziszőttesből készül, a csíkok szélessége, a színek összeválogatása falvanként, korok és alkalmak szerint változik. A harangaljú rokolyához keskenyebb csíkozású vagy egyszínű selyemből, illetve gyolcsból lerakott kötényt viselnek. A székely női viselethez csizma tartozik. (forrás: harghita.ro)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?