Napjaink dilemmáival szembesít – a Grand Hotel Retromadár rendezőasszisztensét kérdeztük

A marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat a Grand Hotel Retromadár című előadás online bemutatójára készül. Radu Afrim rendezése a 2017-ben bemutatott Retromadár blokknak csapódik és a forró aszfaltra zuhan folytatása. A történet 2020-ban játszódik, Mioara, aki a 70-es években a Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan tömbházában lakott, időközben felnőtt, írónőként Belgiumban él. Hazatér szülővárosába, hogy megírja legújabb regényét. A tömbházból mára hotel lett, a neve Grand Hotel Retromadár, tulajdonosai egy bizarr pár, Aladár, az egykori virágárus és romantikus felesége, Zita. Az előadás általuk jeleníti meg a napjaink világát, dilemmáival és problémáival együtt, és egyben a művészet szerepére is reflektál. Az előadással kapcsolatos információkról, munkafolyamatról a Maszolnak Fülöp Bea számolt be, aki rendezőasszisztensi feladatai mellett Mostis Karolin szerepét játssza.

Mesélne a munkafolyamatról, az online bemutatóról és a rendezővel való munkáról?

A Tompa Miklós Társulat már az ötödik alkalommal dolgozik Radu Afrimmal, én másodjára dolgozom mellette rendezőasszisztensként. Ezen kívül ott a szerepem is, amelyet föl kell építenem a munkafolyamat ideje alatt, de a rendezőasszisztenciát tartom nehezebb feladatnak. Ezt így éltem meg a Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című előadásunkban is, és most is ezt tapasztalom.

Radu Afrim egy nagyon határozott elv alapján építi az előadásait, aminek a lényege, hogy nemcsak képi világ és koncepció szintjén, hanem színpadi szöveg szintjén is az ő saját világát alkotja meg. Nemcsak rendezi az előadásait, hanem a színpadi szöveget is ő írja. A Ramona Iacobutenak adott egyik interjújában azt mondja, hogy „perverz dolog a saját világodat Csehov, Lorca vagy Sebastian világába erőltetned, amikor azt megkreálhatod te magad a színpadon”. Ez a kijelentés mindkét Retromadár előadásunkra igaz. Mindkét előadás szövegét ő maga írta, s ebben az értelemben szerzői előadásnak is nevezhetjük.

Mi volt a legfontosabb kiindulópont az előadás összeállításánál?

Amikor elkezdtük a próbákat, az egyik alapötlet Mioara visszatérése gyermekkora színterére volt, a másik pedig a blokk hotellé változtatása. Ezt a hotelt kellett megtölteni különböző sorsú szereplőkkel. A színészek ötletei, ajánlatai is inspirálták a rendezőt az írásban, segítettünk megtalálni, hogy milyen szereplőkkel tegye érdekesebbé a hotel világát. Minden nap egy-egy új papírlapon hozta be valamelyik szereplő sorsát a színpadra, s így haladtunk lépésről-lépésre a történettel. Afrim előadása erős vizualitást, sajátos hangzásvilágot, rengeteg iróniát és humort tartalmaz. Szorosan együttműködik Irina Moscuval, aki az előadás díszlet- és jelmeztervezője. Irina szinte a teljes próbafolyamat alatt jelen volt, ott dolgozott velünk-mellettünk, és már a rendelkező próbák elején megkapta a jelmezét minden frissen megjelenő szereplő.

Fülöp Bea rendezőasszisztens, színművész | Fotók: nemzetiszinhaz.ro

Mindezektől függetlenül a munkafolyamat nem tudja föltétlenül meghozni a megnyugvás és a biztonság érzését. Ezt úgy értem, hogy a színésznek esélye sincs kialakítani az előadás megszületéséig a maga jó értelemben vett rutinját: megtalálni a helyét az előadásban, megtanulni a többi szereplő működését. Folyamatos a nyüzsgés a színpadon, a színésznek mindig készen kell állnia a változtatásra, figyelmesnek, ébernek és pontosnak kell lennie, és jó, ha pillanatok alatt sikerül megvalósítania a feléje irányuló változtatási kérést. Ezt én a színpadi jelenléttel való játékként fogom föl.

Hogyan kapcsolódik a két darab egymáshoz?

Elsősorban azáltal, hogy az árvízkárosultak blokkjából szálloda lett, a neve ma már Grand Hotel Retromadár. A konstrukció tehát ugyanaz, a dobozszerű szobák ugyanúgy különböző történések és emberi sorsok rejtegetői, de ezek a sorsok már a rendszerváltás utáni generációké.

Hoteltulajdonosok, a rendőr, a szülők által elhanyagolt gyerek, maga a szülő, aki a saját útját járja, a pszichológus, a feminista szobalány, a levitézlett énekesek, a zongorista, a Retromadárból megöröklött Zágoni Teréz, és természetesen az írónő, Mioara, aki a Retromadár… óta felnőtt és tanárnőként dolgozik Belgiumban. Az élete regényét szeretné megírni, hogy megszabaduljon a múltjától. Egy nagy szeletet kapunk önmagunkból, és nem kis iróniával szembesít minket az előadás azokkal a dolgokkal, amelyek foglalkoztatnak bennünket, de amelyek elől egyúttal menekülünk is.

Hogyan viszonyul ahhoz, hogy az előadást online lesznek kénytelenek bemutatni?

Amikor azt hallom, hogy az előadást online közvetíti a színház, mindig eszembe jut, hogy egy időre tényleg félre kell tennünk azt a gondolatot, ami szerint a színház más művészetekkel szemben specifikus közvetítő médium. Hogy a színházi eseményeink létrejöttének elengedhetetlen feltétele a nézők és a színészek fizikai jelenvalósága.A Grand Hotel Retromadár szereplői

Ez egy vállalt együttlét, ahol néző és színész egymásra rezonál. Ez az online előadás esetében nem tudom, hogy működik. Szerintem mindkét fél esetében valamiképpen sérül a történet, de egyetlen dolog mégis összekapcsolhatja őket: a színházszeretet. És ez az érzés az, ami túllendíthet a kételyeken mindenkit.

Miért maradt el a decemberre meghirdetett előadás?

Mert a világjárvány nem segített minket abban, hogy ez a bemutató megvalósulhasson. Hogyan lehet problémamentesen működtetni ma egy olyan intézményt, ahol a munkafeltétele a fizikai kontaktus? De nem mi vagyunk az egyetlen vesztesek ebben a történetben.           

Milyen közönségre, visszajelzésre számítanak?

Mindenképp azokra a nézőinkre, akik minden alkalommal megkérdezik, hogy mikor jöhetnek színházba. A világjárvány okozta helyzet súlya számomra abban rejlik, hogy megszületett bennünk a félelem, hogy ezekben a nehéz időkben a színház elveszíti a társadalomban betöltött szerepét. Mi, színháziak ettől félünk, a lakásába zárt néző pedig elfelejt önfeledten nevetni. Másrészt viszont megszületett a lehetősége annak, hogy az online zajló színházi eseményünk még több emberhez eljusson, mint ezelőtt. S ez jó, ez lehetőség, amivel élnünk kell. Most egy kicsit másként, de továbbra is együtt vagyunk.

Az előadás 16 éven felülieknek ajánlott! A Grand Hotel Retromadárt január 8-án, 19 órától mutatják be élő online közvetítésben. A szereposztás itt olvasható, jegyeket a www.eventim.ro oldalon lehet vásárolni. A néző az előadás linkjét kezdés előtt egy órával kapja meg e-mail üzenet formájában a szolgáltatótól (eventim.ro), belépni a közvetítésre a megvásárolt jegyen szereplő jelszóval lehet. A jegyek az előadás napján 18 óráig válthatóak meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?