Múzeumok éjszakája: 253 intézmény vesz részt

A Romániai Múzeumok Országos Hálózata (RNMR) tájékoztatása szerint május 18-án tartják 253 létesítmény részvételével a Múzeumok éjszakáját. Huszadik alkalommal szerveznek ilyen alkalomból rendezvényeket. Az ideit beárnyékolja a múzeumi alkalmazottak helyzete, aminek rendezésére fizetésemelést követelnek. Több múzeum nem is hajlandó részt venni az ünneplésben, de sok marosvásárhelyi és kolozsvári intézmény igen.

Idén huszadik alkalommal szerveznek Múzeumok éjszakáját az országban. Dragoş Neamu, a múzeumok országos hálózatának nemzetközi kapcsolatokért felelős koordinátora emlékeztetett, hogy a kerek évfordulóra „kényes” körülmények között kerül sor, ugyanis több múzeum nem hajlandó részt venni az ünneplésben a bérköveteléseik teljesítésének halogatása miatt, írja az Agerpres.

Kolozsvári Állattani múzeum | Fotó: Facebook

A RNMR idézi közleményében Neamut, aki közölte, a múzeumi alkalmazottak 20 százalékos fizetésemelést követelnek, a kormány viszont „indokolatlanul” késlekedik helyzetük rendezésével. Az érdeklődő nagyközönség iránti tisztelet jeleként azonban az intézmény megtartja a Múzeumok éjszakáját – tette hozzá.

Idén 253 múzeum részese az eseménynek, ebből 55 Bukarestben, 34 Iaşi-ban, 22 Marosvásárhelyen és 18 Kolozsváron várja a látogatókat. A Múzeumok éjszakájának teljes programja településekre lebontva megtalálható a www.noapteamuzeelor.org oldalon.

Mint írtuk, Kolozsváron a Művészeti Múzeum, az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum, a Patikamúzeum és a Néprajzi Múzeum nem vesz részt a Múzeumok Éjszakáján, de aznap 10 és 17 óra között, hagyományos látogatási idővel várják az érdeklődőket. Marosvásárhelyen a Maros Megyei Könyvtár, és ezen belül a Teleki Téka alkalmazottai csatlakoznak a Culturmedia szakszervezethez, és tiltakozásként bojkottálják a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot, amiért a kormány nem oldotta meg a méltányos bérezésüket.

(Nyitókép forrása: a Noaptea Muzeelor Cluj-Napoca Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?