A szakszervezetek szerint fel kell függeszteni a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat idei kiadását

A Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat idei kiadásának felfüggesztésére szólította fel a kulturális intézményekben dolgozókat a Culturmedia és Alfa Cartel szakszervezet. 

A múzeumokban és állami könyvtárakban dolgozókat tömörítő érdekvédelmi szervezetek közölték, nem vesznek részt a Múzeumok éjszakája programsorozatban, helyette aznap (május 18-án) délután 17 órától a fővárosi Győzelem téren állnak sztrájkőrséget, addig japánsztrájkot tartanak.

A Culturmedia és Alfa Cartel szakszervezetek által képviselt tiltakozók azt nehezményezik, hogy a kormány nem tartotta be a kulturális intézményekben dolgozók méltányos bérezésére vonatkozó ígéreteit. Közleményükben tájékoztatnak, hogy a szakminisztérium és a kormány képviselőivel folytatott tárgyalásokon leszögeztek egy sor olyan intézkedést, amely a múzeumok és könyvtárak alkalmazottainak bérezését szabályozza, de az ezt tartalmazó sürgősségi rendeletet máig nem fogadták el.

Illusztráció: Pexels

Az érdekvédelem kérte a Romániai Múzeumok Országos Hálózata és a Múzeumigazgatók Egyesületét, hogy csatlakozzon a megmozduláshoz, és függessze fel az Múzeumok Éjszakája idei kiadását.

Marosvásárhelyen megtartják a rendezvényt

A Maros Megyei Múzeum igazgatója, Ötvös Koppány Bulcsú a Maszolnak elmondta, jogosnak tartja a követeléseket. Tisztességtelen az, hogy egy egyetemet végzett múzeumi alkalmazott minimálbért kapjon, amiből jól tudjuk, hogy nem lehet megélni. Éppen ezért három hónappal ezelőtt megkereste az említett szervezeteket, hogy egyeztessenek a jövőről. Akkor a művelődési miniszter „meglebegtette”, hogy a béremelésekre még április folyamán sor kerül. Ennek tudatában a múzeumigazgatók a rendezvény megtartása mellett döntötték. 

Ötvös Koppány Bulcsú hangsúlyozta, sztrájkpárti és támogatja azt, hogy a rendezvény ideje alatt akár japánsztrájkot folytassanak az alkalmazottak, de az eseményt nem fújják le. 

Közölte, Marosvásárhelyen a Múzeumok éjszakája nem egy egyszerű rendezvény, 19 év alatt egy fesztiválszerű, összkulturális eseménnyé nőtte ki magát. Harminc partnerszervezet vesz részt, és külön erre az alkalomra szerveznek rendezvényeket, kiállításokat. Itt nem csak arról szól a nap, hogy a múzeumok éjszaka két óráig fogadják a látogatókat. Ennél sokkal komplexebb ez az esemény – nyomatékosította az igazgató. Mint mondta, mivel egy három hónappal ezelőtt született döntés alapján kezdték el szervezni, több társszervezővel kötöttek már szerződéseket, így egyik napról a másikra nem tudják lemondani. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?