Béremelést ígérnek az elégedetlen múzeumi alkalmazottaknak

A csütörtöki kormányülésen jóváhagyhatják a múzeumokban és könyvtárakban dolgozók béremelését – jelentette be szerdán Raluca Turcan. A kulturális miniszter a News.ro-nak azt mondta, hogy az ehhez szükséges jóváhagyásokat már megkapta az érintett tárcáktól, a pénzügyminiszter pedig az idei költségvetés szempontjából fenntarthatónak tartja az ezzel járó 59,1 millió lejes kiadást.

Mint korábban írtuk, a kulturális intézmények dolgozóit tömörítő szakszervezet a május 18-ra tervezett Múzeumok Éjszakája bojkottálására szólította fel az intézményeket, közölték, hogy nem vesznek részt a programsorozatban, helyette sztrájkőrséget állnak Bukarestben a Győzelem téren, addig pedig japánsztrájkot tartanak. Húsz százalékos fizetésemelést követelnek, elmondásuk alapján korábban már tárgyaltak a kormánnyal a méltánytalanságokról, de az annak rendezését célzó sürgősségi rendeletet azóta sem fogadták el.

Illusztráció: Pexels

Marcel Ciolacu szerdán még bírálta az alkalmazottak tiltakozását. A miniszterelnök azt mondta, hogy bár ő is sok mindennel elégedetlen, mégsem fordult meg a fejébe, hogy bojkottálja a gyermekek múzeumlátogatását. „Felszólítóm őket, hogy végezzék el a munkát, amire alkalmazták őket” – jelentette ki. A kormányfő szerint a helyes út az lenne, ha mialatt a tárgyalóasztalhoz ülnek a munka is zavartalanul folytatódna. „Hivatalosan is értesítem őket, hogy nem engedek a zsarolásnak. Ha kell, a többi miniszterrel együtt mi magunk megyünk és vigyázunk a múzeumokra a Múzeumok Éjszakáján” – fogalmazott Ciolacu Konstancán.

Turcan ugyanakkor megértőbbnek mutatkozott, szerinte elfogyott az alkalmazottak türelme, főleg, miután látták, hogy a tanügyi rendszerhez tartozó múzeumok és könyvárak alkalmazottainak korábban megemelték a béreit. A kulturális miniszter azt mondta, hogy a méltánytalanság kiküszöbölését célzó törvénytervezet megkapta a szükséges engedélyeket és már csak is kormány jóváhagyására vár. „Remélem, hogy ahogyan arról biztosítottak ez a csütörtöki kormányülésen megtörténhet” – mondta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?