Tüntetési hullám – elégedetlenek a közalkalmazottak az öt százalékos bérelemeléssel

Elégedetlenek a közalkalmazottak azzal az öt százalékos béremeléssel, amit a kormány ígért nekik. Emiatt hétfőtől négy napon át tüntetéseket tart Bukarestben a rendőrök országos szakszervezete, ugyanakkor tiltakoznak az Országos Statisztikai Intézet (INS) alkalmazottai is, miközben a közegészségügyi igazgatóságoknál immár a negyedik hete tart a megmozdulás.

Tiltakozó akciót szerveztek a rendőrők | Fotó: Agerpres

A rendőrök országos szakszervezete hétfőn 13 órára hirdette meg első tiltakozó akcióját a pénzügyminisztérium bukaresti épülete elé. Mint arra az Agerpres rámutatott: a rendőrök elégedetlenségét a jövő évi fiskális intézkedéseket tartalmazó sürgősségi rendelet tervezete váltotta ki, amely szerint „mindössze 5 százalékos béremelésben részesülnek a közszférában dolgozók, beleértve a belügyminisztérium alárendeltségében működő intézmények alkalmazottait is”.

Szerintük a kormány ezzel „csúfot űz” a rendőrökből, a pályakezdők fizetése ugyanis „alig 30-40 lejjel haladja majd meg a minimálbért”.

„Hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön is utcára vonulunk. Tájékoztattuk erről a belügyminisztériumot, a pénzügyminisztériumot, a munkaügyi minisztériumot és a kormányt. Vegyék fel a kapcsolatot a területi vezetőikkel, és jöjjenek a tüntetésre!”  – buzdította tagjait közleményében a szakszervezet.

Általános sztrájkba léptek a jegyzők | Fotó: Agerpres

Mindeközben a közegészségügyi igazgatóság immár hetek óta tiltakozó alkalmazottai azt kérik a kormánytól, hogy december 15-én sürgősségi kormányrendeletben olvasszák őket egybe az Országos Egészségbiztosító Pénztár alkalmazottaival, hogy ugyanazok a bérek vonatkozzanak a rájuk is. Beszüntették a munkát az Országos Statisztikai Hivatal alkalmazottai is: az egynapos sztrájkot figyelemfelkeltő akciónak szánják, és mihamarabbi találkozót sürgetnek Marcel Ciolacu kormányfővel a bérezésük körüli elégedetlenség megoldásához.

A tiltakozási hullám az igazságügyi alkalmazottakat is érinti, a jegyzők hétfőtől meghatározatlan időre általános sztrájkba léptek, miután mostanáig nem jutottak megállapodásra a kormány képviselőivel.

Keveslik ugyanakkor az öt százalékos béremelést az egészségügyi dolgozók is, emiatt az Egészségügyi Szolidaritás szakszervezeti szövetség december 20-ára szervez tiltakozó felvonulást Bukarestbe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?