Munkabeszüntetéssel fenyeget a Tarom-alkalmazottak szakszervezete

Munkabeszüntetéssel fenyegetőzik a Tarom alkalmazottainak a szakszervezete (SUT); szerdai közleményük alapján, ha az állami légitársaság nem mentesül a kormány deficitcsökkentő intézkedéscsomagját tartalmazó 2023/296-os törvény előírásai alól, akkor december elsejétől egyetlen repülőgépük sem fog felszállni.

Fotó: Tarom

A légitársaság alkalmazottainak érdekképviselete „országos szégyennek” nevezte a megszorító intézkedéseket, és kiemelte, amennyiben más, többségében állami tőkével rendelkező vállalat mentesül, a Taromot ellenben kihagyják, úgy pilótáik, légikisérőik, szerelőik és a többi alkalmazott beszünteti a munkát. Az SUT diszkriminatívnak tartja, hogy a szállításügyi miniszter Sorin Grindeanu az állami vasúttársaságot felmentené a rendelkezések alól, a Taromról viszont „megfeledkezett”.

A megszorító intézkedések szerintük a Taromot versenyképtelenné tenné a piacon, ugyanakkor korlátozná a fejlesztéseket és tovább mélyülne a már amúgy is meglévő alkalmazotthiány. Kiemelték, hogy a Tarom egy szabad piacon működik és kizárólag saját bevételéből gazdálkodik, a törvényi korlátozások pedig ellehetetlenítenék a hatékony gazdasági tevékenységét. „A Tarom nem lehet profitábilis, ha ilyen körülmények között kell versenyeznie olyan magánvállalatokkal amelyeknek nem kell korlátozásokkal szembesülniük” – vélik.

Az Agerpres által idézett közleményükben azt is hozzátették, hogy a 2023/296-os törvény alkalmazása esetén nem tudják teljesíteni a légitársaságok alkalmazottaira vonatkozó jogszabályokban előírtakat. Nem tudnának megfelelő fizetés biztosítani, továbbá megsértenék a kollektív munkaszerződést és még a légközlekedés biztonságára is rossz hatással lenne.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?