banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Román Posta: „a vállalat egyetlen alkalmazottját sem minimálbérrel fizetjük”

Idén januárban hozzávetőlegesen 5000 lej volt a bruttó átlagbér a Román Postánál, és jelenleg egyetlen alkalmazott sem kap minimálbért – közölték csütörtökön a vállalat képviselői. 

A vezetőség ezzel az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnökségének korábbi kijelentéseire reagált, amelyek szerint a Román Posta alkalmazottainak 60 százaléka minimálbérért dolgozik, közölte az Agerpres.

Az állami vállalat szerint a szakszervezeti képviselők hamis információkra épített „hazug, becsmérlő és rágalmazó vádakkal” álltak elő, hogy pánikot keltsenek az alkalmazottak körében. Hozzátették, a Román Postánál időben folyósítják a fizetéseket, és a vezetőség „széles körű béremelési programon” dolgozik. A beruházások a megszabott ütemterv szerint haladnak, és maradéktalanul betartják a menedzsmenttervet – nyomatékosították.

Fotó: a Román Posta Facebook-oldala

A közlemény szerint a vállalati bruttó átlagbér a 2021-es 3350 lejről idén januárra 5000 lejre nőtt. Rámutattak, hogy a posta költségvetéséből évente mintegy 2 millió lejt fordítanak „a termelésből kivont” szakszervezeti vezetők fizetésére. Arra is kitértek, hogy a vállalat jelenleg az elmúlt 30 év legnagyobb digitalizálási folyamatán megy át, egy olyan reform- és átszervezési időszakot követően, amely a szakszervezetek miatt késve fejeződött be.

Cáfolták a szakszervezeti vezetőknek azt az állítását is, amely szerint a vezetőség szándékosan késlelteti az új kollektív munkaszerződés aláírását. Mint írták, az alkalmazottak jogait és jogosultságait belső szabályozó dokumentumok rögzítik és védik, de a kollektív munkaszerződést a vezetőség is hasznosnak tartja. „Ennek aláírása érdekében a Román Posta mindvégig szorgalmazta a tisztességes tárgyalásokat, illetve hogy a szakszervezet mondjon le irreális követeléseiről, amelyek súlyosan károsítanák a vállalatot” – fogalmaztak.

A BNS elnöke, Dumitru Costin egy csütörtöki sajtótájékoztatón kijelentette, jelenleg nincs érvényes kollektív munkaszerződés, amely a postai alkalmazottak kollektív jogait és kötelezettségeit rögzíti. Közlése szerint hetek óta folynak a tárgyalások a szerződésről a szakszervezet és a vállalat vezetősége között, de nem sikerül dűlőre jutni, az álláspontok nem közelednek. Február 29-e a végső határidő a kollektív munkaszerződés véglegesítésére, ha addig nem készül el a dokumentum, elkezdik az aláírásgyűjtést, és megteszik a törvényben előírt többi lépést az általános sztrájk kirobbantására.

Costin beszélt arról is, hogy a Román Posta alkalmazottainak 60 százaléka minimálbért kap, „függetlenül attól, hogy milyen munkát végeznek a vállalatnál, milyen képzettséggel rendelkeznek, vagy milyen felelősséggel jár a munkájuk”. 2019-től a vállalati bruttó átlagbér gyorsabb ütemben nőtt, mint az országos bruttó minimálbér, 2023-ban azonban megfordult ez a tendencia. „A vállalat vezetősége a minimálbérénél jóval kisebb mértékű fizetésemelést tervez, így 2024-ben a vállalati bruttó átlagbér mindössze 24 százalékkal fogja meghaladni az országos bruttó minimálbért” – magyarázta. A július 1-jétől esedékes minimálbér-emeléssel akár 80 százalékra nőhet a minimálbérért dolgozó alkalmazottak aránya – tette hozzá.

A Román Posta országszerte mintegy 5500 fiókkal rendelkezik, amelyek hozzávetőlegesen 19 millió állampolgárt szolgálnak ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?