Figyelmeztető sztrájkra készülnek a nagyszebeni filharmónia alkalmazottai

A Nagyszebeni Állami Filharmónia hangszeres szakszervezeti dolgozói 15 perces figyelmeztető sztrájkot tartanak csütörtök este. Az ok a kollektív munkaszerződés megkötésének elmulasztása miatt az intézmény vezetőségével kialakult félreértések – írja a News.ro. „A dolgozókat szándékosan kizsákmányolják” - vádolják a szakszervezetisek a vezetőséget. A tiltakozó akciót csütörtökön 19 és 21 óra közöttre, a szimfonikus koncert idejére tervezik.

A szakszervezetisek azt mondják, hogy azután döntöttek a tiltakozó akció mellett, hogy már minden jogi utat kimerítettek. A 15 perces figyelmeztető sztrájk, amelyet február 8-án, csütörtökön 19 és 21 óra között tartanak, nem befolyásolja az előadás minőségét – ígérik.

Fotó: a Filharmónia Facebook-oldala

„Amennyiben az intézmény vezetősége és a Nagyszebeni Megyei Tanács nem talál megoldást erre a konfliktushelyzetre, a tagokkal történt egyeztetést követően a Nagyszebeni Állami Filharmónia hangszereseinek szakszervezete mérlegelni kezdi, hogy célszerű-e határozatlan idejű (általános) sztrájkot indítani” – közölték a szakszervezeti tagok.

Állítják, hogy a tárgyalások során a munkáltató figyelmen kívül hagyta a szakszervezet javaslatait, sőt még a jogszabályokból átvett rendelkezéseket is elutasította, például a túlórákra és a munkaszüneti napokra vonatkozó előírásokat.

Fotó: A Filharmónia Facebook-oldala

A közlemény szerint a Nagyszebeni Állami Filharmónia dolgozóit tudatosan kihasználja az intézmény vezetősége, nem tartja be a munkaidőre, a pihenőidőre, a munkaidő nyilvántartására és a ledolgozott túlórákra vonatkozó törvényi előírásokat. Az utóbbiak mindegyikét a szakszervezet a kollektív munkaszerződéssel akarta szabályozni, de az intézmény vezetősége nem tartja tiszteletben a törvényt.

A Nagyszebeni Állami Filharmónia vezetősége ezzel szemben a közösségi médiában közzétett üzenetében közölte, hogy nyitott a párbeszédre, és előre is bocsánatot kér a közönségtől. Mint írják, az intézmény tiszteletben tartja a zenekedvelő közönség érdekeit, valamint a Nagyszebeni Állami Filharmónia hangszereseinek a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát. 

„A Filharmónia nem tud működni a zenészek nélkül, de emlékeztetünk mindenkit arra, hogy a közönségünk nélkül nincs létjogosultságunk. A Nagyszebeni Állami Filharmónia 75 éven át hű maradt küldetéséhez, Nagyszeben kulturális életének fejlesztéséhez, a közelmúltban országos viszonyítási ponttá vált zenei intézmény lett, amelynek teljesítménye a teljes művészeti, adminisztratív, gazdasági és technikai csapat erőfeszítésein alapul, ezért a tevékenység zavartalan működtetése minden alkalmazott egyéni feladata" – olvasható a Facebook-oldalukon közzétett bejegyzésben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?