Moszkva tér, az ízig-vérig generációs közérzetfilm az Erdély TV-n

A szocializmus végnapjait és a rendszerváltozást mutatja be a kor fiataljainak szemszögéből az a játékfilm, amelyet az Erdély TV november 26-án vetít. Török Ferenc Moszkva tér című kultikussá vált generációs közérzetfilmjét Németh Sz. Előd filmkritikus ajánlja.

A Változó történelem, változó generációk című vetítéssorozat részeként vasárnap 20 órától a Moszkva tér című, 2001-ben bemutatott filmet láthatják az Erdély TV nézői. A rendező, Török Ferenc a rendszerváltás környékén felnőtt nemzedék élményeiről mesél, de a nagybetűs történelem csak a háttérben bukkan fel. Hőseinket látványosan nem hozza a lázba a politika, a nagy horderejű események szinte észrevétlenül mennek el mellettük, csak áttételesen érinti őket. Szó sincs valamiféle kiábrándulásról vagy tudatos szembenállásról, a felnőttek világa egyszerűen hidegen hagyja a suhancokat.

Irónia, játékosság, a legjobb értelemben vett lazaság, a felnőtté válás folyamatának hiteles megragadása, dokumentarista és közönségfilmes megoldások egyaránt jellemzik a Moszkva teret. A film érvényes dolgokat mond – mind a felnőtté válásról, mind a rendszerváltást megélő társadalomról –, és amely részben azért nem fog soha veszíteni az érvényességéből, mert képes minden korban azt éreztetni a fiatalokkal, hogy minden rendben van, és minden rendben lesz – összegez a filmkritikus.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?