Mi fér bele egy kávéba? Popa Anna Máriával, a sepsiszentgyörgyi román színház vezetőjével beszélgettünk

Sepsiszentgyörgyön pezsgő kulturális élet zajlik, ez ismert tény mindazok számára, akik kicsit is figyelemmel követik a háromszéki megyeközpont történéseit. Két héttel ezelőtt Pál Ferenczi Gyöngyivel, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatójával kávéztunk, most pedig Popa Anna Mariával, a román nyelvű Andrei Mureșanu Színház vezetőjével ültünk le egy beszélgetés erejéig.

Popa Anna Maria személye azért is érdekes ebben az összefüggésben, mert szélesebb körben talán nem annyira ismert az a tevékenység, ami a román színház háza táján zajlik, pedig az elmúlt kilenc évben jelentős átalakuláson esett át az Andrei Mureșanu Színház, ami elsősorban a művészi teljesítményben mutatkozik meg. Bizonyíték erre az is, hogy a társulat előadásait egyre több helyen díjazzák, de ami ennél is fontosabb, hogy a közönség is egyre nagyobb számban kíváncsi az intézményben létrehozott produkciókra. Ez a közönség pedig nemcsak román emberekből áll, hanem a magyarokat is sikerült jó ideje bevonzani.

Anna Maria kilenc évvel ezelőtt költözött vissza szülővárosába, és az ő tevékenysége nyomán új korszak vette kezdetét a román társulatnál. Rengeteg mesélnivalója van az eltelt időszakkal kapcsolatosan, de beszél a jelenleg zajló projektekről és a jövőbeli tervekről is.

Természetesen nem maradhatott ki a román–magyar viszony, főleg hogy jelen esetben fordított szerepkörben vannak az érintettek, mivel egy magyar többségű közösségben kell románként eredményeket felmutatni. Ráadásul ennél a pontnál nemcsak a színházi tevékenység kerül előtérbe, hanem szó lesz előadásokat megzavaró ortodox ultranacionalistákról, stadionokról, és ami a legfontosabb, arról, hogy miként lehet hidakat építeni a kultúra révén a különböző etnikai közösségek között.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?