Megnyílt a BBTE Újságírás Spectator Média szakkollégiumának fotókiállítása

Új diákok, új perspektívák – ezek lennének a hívószavai a most megnyílt újságíró-szakkollégisták fotókiállításának. A Planetárium kávézó falain tekinthetők meg február elsejétől a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Újságírás és Digitális Média szakos hallgatóinak fotókiállítása – a Spectator Média szakkollégistáinak már voltak kisebb, egyetemi körű kiállításai, de most ez az első igazi, nyitotta meg az eseményt a szak oktatója, Vallasek Júlia egyetemi adjunktus.

Deák Anita, a kiállítás koordinálásáért felelős fotográfus elmondta, a képeken Kolozsvár egy-egy részlete elevenedik meg, ez pedig azért fontos, mert sajátos perspektívát kölcsönöz a városnak olyan évfolyamokról származó diákok lencséjén keresztül, akik sajnos kifogták az online oktatást. Ezek a diákok később érkeztek a kincses városba, így később kerültek kapcsolatba vele. Jó lehetőséget nyújtott számukra, hogy bepótolják a várossal való ismerkedést, így több sétán is részt vettek és megörökítették annak egy-egy részletét, ami elősegítette a megbarátkozást is, mondta el.

Fotó: Kecskés Csaba

A MÚRE elnöke, Szűcs László örömmel jelentette be a kiállítás megnyitóján, hogy megalakult a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének ifjúsági szakosztálya is, amit már nagyon régen szerettek volna megalakítani – szerencsére egyre több fiatal csatlakozik az egyesülethez, így ez most megvalósulhatott. A MÚRE igyekszik támogatást és segítséget nyújtani a fiatal újságíróknak – hangsúlyozta Szűcs. „A sajtófotózás sajnos nem kapja meg a megfelelő figyelmet manapság, kevés az a szerkesztőség, amelyben önálló sajtófotós dolgozik és kicsi nyilvánosságot kapnak az igazán jól sikerült sajtófotók. A jó sajtófotó nemcsak illusztrál, hanem kiegészíti is a szöveganyagot” – fejtette ki, majd hozzátette, nemrég írták ki a Brassaï sajtófotó-pályázatot, amelyre elindult a jelentkezés és mindenkit bátorítanak a részvételre.

Fotó: Batrin Krisztán

Bár nem kimondottan sajtófotókról beszélünk a most kiállított képek esetén, mindenképpen a terepre járás lenyomataiként elevenednek meg. „Az újságíró tudósít, eseményről eseményre siet. A gépén a fotó hírkép, illusztráció egy tudósításhoz. Mi most azt szeretnénk megmutatni, mi történik akkor, amikor két tudósítás helyszíne közt az újságíró megáll, rácsodálkozik arra, ahogy egy épület ablakán megtörik a fény, vagy ahogy két torony között elrepül egy madár.” – olvashattuk az esemény leírását. A továbbiakban Tompa Réka, a Szabadság napilap munkatársa méltatta a képeket, ami során a mindennapi tereinkkel való kísérletezést, egy-egy helyszínhez fűződő új történet szövését emelte ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?