Megkezdődött a visszaszámlálás – kicsiket és nagyokat várnak augusztus utolsó hétvégéjén a Vásárhelyi Forgatagra

Évről-évre újdonságokkal várják a résztvevőket, idén – a szervezők szavaival élve – a csillagokat is lehozzák az égről.  Az augusztus 29-e és szeptember 1-je között zajló Vásárhelyi Forgatag programjaihoz idén is több intézmény: így a Nemzeti Színház, a Maros Művészegyüttes, az Állatkert, cégek és civil szervezeteket társultak, és a gyerekek nagy örömére idén az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház előadásait is láthatják a Forgatagon. 

A rendezvény családi eseményként hirdeti programjait, ezt jelzi az is, hogy évről-évre egyre népszerűbb a Csicsergő gyűjtőnév alatt megszervezett programsorozat. Itt is találunk igazán érdekesek újdonságokat. Berendeznek egy utazó planetáriumot, lesz családi olimpia és felnőttmegőrző is. Ezekről is beszélgettünk a program koordinátorával, Bálint Erikával. 

Fotó: Bálint Erika személyes archívuma

Erika nyolc éve szervezi és felügyeli a Csicsergő programjait, és bár háromgyerekes anyuka, ragaszkodik ahhoz, hogy minden egyes apró részletének kidolgozásában részt vegyen és kövesse ezek megvalósulását. A Csicsergőnek évek óta van egy tematikája és arra kérik a bekapcsolódó partnerszervezeteket, hogy ehhez alkalmazkodjanak. Ebben az évben Játék és tudomány témakörben szerveződnek a programok. 

A Vargák bástyájában állítanak fel egy óriási kupolát, ahol az égboltot, a bolygókat, a csillagok állását mutatják majd be kicsit tudományosabban. Az utazó planetárium minden korosztály számára érdekes lesz – ígéri a szervező. A kupolában óránként tartanak egy-egy 40 perces előadást, ami véleménye szerint nem sok és nem is kevés, épp elegendő ahhoz, hogy a gyerekek is játszva tanuljanak. Arra a kérdésünkre, hogy milyen korosztályt tudnak megfogni programjaikkal, elmondta, a Csicsergő 0-11 évesek számára érdekesebb, de más partnerszervezetek is kínálnak gyerekfoglalkozásokat, így bőven jut mindenkinek. Erika szerint, akiket nehezebb lekötni, azok a tinédzserek, de közülük kerülnek ki rendszerint a Forgatag önkéntesei.

Fotó: szervezők

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mit takar a felnőttmegőrző. A programvezető elmondta: twister, óriás malom, és más olyan játékok állnak a felnőttek rendelkezésére, amelyek gyerekkorukban örömet szereztek, de ma már valószínűleg nem jut erre idő. Itt pedig lehetőség van arra, hogy felhőtlenül, más felnőttekkel közösen megtegyék ezt. 

Mivel családi esemény a Vásárhelyi Forgatag, családi olimpiát is szerveznek. Erika elmondása szerint ez kicsiben olyan lesz mint egy sportolimpia, ügyességi feladatokat kell megoldjanak a résztvevők, felnőttek és gyermekek egyaránt. Elvárás, hogy a csapatban legyen felnőtt is gyerek is, az a lényeg, hogy családként kapcsolódjanak be a tevékenységekbe. 

Idén sem marad el a Lego-birodalom, amely ezúttal a játék és tudomány tematikához kapcsolódik. A kiállítás fő attrakciója egy Lego-darabokból épített téli, fényekkel díszített vásár lesz, a 2x3 méteres diorámában vonatok és játékgyár is lesz, emellett különböző programozható elektronikus gépek, járművek, építmények – természetesen mind Lego Technic elemből. A kiállítás mellett a gyerekek szabadon építhetnek, játszhatnak a sok ezernyi kis építőkockával.

A gyerekek szórakoztatásából nem maradhat ki a zene és a színház sem. A 75 éves Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház is jelen lesz a Forgatagon, szeptember 1-jén, vasárnap a Fogadó a kíváncsi hörcsöghöz című, négyéves kortól ajánlott előadást játsszák.

Fotó: szervezők

Gyerekkoncertet idén a népszerű Kaláka zenekar tart, szombaton 11 órától a Figura színpadon. A Három székláb című előadásuk a zenekar legkedveltebb gyerekdarabjaiból áll össze. Felcsendülnek többek között Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc, Hajnal Anna verseire írott dalok a sokak által kedvelt lemezek (A pelikán; Nálatok laknak-e állatok?; Ukulele; Az én szívemben boldogok a tárgyak; Bőrönd Ödön; Madáretető) dalai. A Kaláka muzsikusai bemutatják érdekes hangszereiket, lehet velük együtt énekelni, szajkó módra verset mondani és még közösen muzsikálni is.

Fotó: szervezők

Számos, gyerekeknek szóló programmal jelentkezik emellett az Erdélyi Hagyományok Háza is, a kicsiket és nagyokat is bevonják a népi gyermekjátékokba, kézműves foglalkozásokba, de megszokott módon gyerekprogramokkal készülnek az Egészség Forgatagon is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?