Több száz program a Vásárhelyi Forgatagon

Megkezdődtek kedden az idei Vásárhelyi Forgatag eseményei. A tízedik kiadását ünneplő rendezvény 350 programpontot kínál a közönségnek egészen vasárnap estig. Tizedik születésnapját többek között egy díjátadó gálával ünneplik meg: a tíz év fényében tíz személynek adnak Bethlen Zsuzsanna-díjat, közölték a szervezők.

Bár a hivatalos megnyitó csütörtökön lesz, kedden és szerdán több színházi előadásra, várostörténeti sétára és kiállítás-megnyitóra várják a forgatagozókat. Csütörtökön a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara lép fel a megnyitón, amely ebben az évben újra a város emblematikus épületében, a Kultúrpalotában lesz. 

Varga Csaba hegymászóval is lehet találkozni

A Vásárhelyi Forgatag 52 oldalas programfüzetében idén 350 program szerepel. Péntek reggel 10 órától megnyílik a Marosvásárhelyi Vár kapuja is, a Vásárhelyi Forgatag fő helyszíne, ahol családi és gyerekprogramokkal szórakoztatják a közönséget.

Fotó forrása: a Vásárhelyi Forgatag Facebook-oldala

Lesz újra EgészségForgatag, a Maros Megyei Múzeumban a kiállítások megtekintése mellett készíthetnek középkori sodronyinget, hálózatokat építhetnek, kvízkérdésekre válaszolhatnak, akik erre vállalkoznak.

A Teleki Téka írókkal, költőkkel és könyvkiadókkal érkezik a Könyves teraszra, az RMDSZ Beugró sátrában és az MCC-sátorban előadások és kerekasztal-beszélgetések zajlanak majd, szakértők járnak körbe különböző témákat, legyen az a globális klímaváltozás vagy a meddőség. A Marosvásárhelyért Egyesület Duma terének egyik vendége a jelenleg élő legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó, Varga Csaba lesz, aki idén júniusban meghódította – pótlólagos oxigén használata nélkül – a 8126 méter magas Nanga Parbatot, de a Duma téren lehet beszélgetni Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar úszóval is.

Bethlen Zsuzsanna-díj

A jubiláló rendezvény kiemelkedő programpontja a Bethlen Zsuzsanna-díjátadó, melyet a Győri Balett előadása tesz színesebbé. A Vásárhelyi Forgatagot szervező Marosvásárhelyért Egyesület idén alapította Bethlen Zsuzsanna-díjat, hogy ezzel a kitüntetéssel mondjanak köszönetet azoknak, akik segítették a rendezvényt az elmúlt évtizedben, mondta a Marosvásárhelyért Egyesület elnöke, Szente Katalin a közlemény szerint. A tíz év fényében tíz személy kap idén díjat, az elkövetkező években évente egy személynek ítélik majd oda az elismerést.

Az elismerés azért kapta nevét Bethlen Zsuzsannáról, mivel míg férje, Teleki Sámuel gyűjteménye legnagyobbrészt idegen nyelvű munkákból áll, Bethlen Zsuzsanna (1754-1797) magyar könyvekből hozta létre körülbelül 1200 darabot számláló tékáját. Ma ez az egyetlen, teljességében fennmaradt 18. századi erdélyi asszonykönyvtár.  „Úgy éreztük, hogy a tíz éves, rövid történelmünkhöz illő nevet kellene, hogy viselje a díj. Egy olyan szerény, de mégis nagyszerű emberét, amely bár nem volt korának kiemelkedő történelmi alakja, mégis rendkívüli dolgot valósított meg az utókor számára” – tette hozzá a közleményben Szente Katalin.

Fellép az EDDA 

A szervezők szerint sokak kérésére pénteken a helyi zenekarok kapják a főszerepet: az Oncsi & Band, majd az Instantén, a Mel’ amour és az Ego Sum zenekarok.

Szombaton lesz Best of Dolhai koncert. Dolhai Attila vendége lesz a vásárhelyi közönség által kedvelt Koszorus Krisztina, Koszika, valamint Szabó Fruzsina is. Majd a Hot Jazz Band lép fel, az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek népszerű melódiái kelnek életre korhű tolmácsolásukban.

Vasárnap a gyerekeknek lesz Iszkiri-koncert, majd a Póra Zoli & Stone Hill, délután a Tűzvarázs zenél.

Fotó forrása. az Edda Művek Facebook-oldala

A Várszínpadon este a Blahalouisiana zenekar koncertezik, majd az EDDA Művek fellépése zárja a tizedik Forgatag koncertsorozatát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?