banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Megkezdődött a SepsiBook: két kultúra egymás mellett van jelen a sepsiszentgyörgyi könyvvásáron

Csütörtök délelőtt gyereksereg lepte el a sepsiszentgyörgyi Sepsi Arénát majd délután telt ház előtt nyitották meg a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivált. A négynapos eseményen 50 kiadó mutatkozik be és 80 programból lehet választani: lesznek író-olvasó találkozók, koncertek, kiállítások, interaktív foglalkozások és sok könyves élmény.

„A mi könyvvásárunk nemcsak egy hatalmas bolt, hanem sok-sok izgalmas rendezvény a rendezvényen belül, ami megismerteti és megszeretteti velünk a könyvek és az olvasás mellett az anyanyelvünket, kultúránkat, értékeinket is”, emelte ki Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, életre szóló olvasásélményeket kívánva a jelenlevőknek.

Antal Árpád | Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

„Örömmel látjuk, hogy ismét megtelik a Sepsi Aréna könyvekkel és olvasókkal, sűrűvé, már-már tapinthatóvá válik az írott kultúra jelenléte, kisugárzása. Az ilyen típusú sűrített jelenléttől, erőteljes kisugárzástól lesz más a mi szülőföldünk, ettől lesz meghatározó itthon és a Kárpát-medencében az a szellemi-kulturális erőtér, amely Székelyföldet a jelenben alakítja”, fogalmazta meg a megnyitón Tamás Sándor háromszéki tanácselnök.

A 3. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál díszvendégei Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu írók, akik mellett jelen lesz a magyar és a román kortárs irodalom számos jelentős képviselője is. 

Nádas Péter | Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

„Szépírás a hivatása, elbeszélés a műfaja, most sem tehet mást, történetet mond”, kezdte köszöntőbeszédét Nádas Péter. „Háromszéken közel ötven éve jártam. Ettől aztán merő káprázatban állok itt”, fogalmazott a jeles író aki felidézte, hogy a rendszerváltás előtti látogatásakor egy színházi előadást is megtekintett. „Soha addig, soha azóta nem érzékeltem, hogy színpad és nézőtér az embermelegtől ilyen forró lehet és ilyen erővel együtt lélegezhetek vele. Nem a darab tette, nem a színészek, nem a közönség: az együttesük. Politikai tüntetés lett, az enyém is, kollektív ellenállás. Kizárólag diktatúrában történik ilyesmi. A szabadságvágy embertani adottság. Szelepet keres magának és megtalálja”, ezzel a történettel nyitotta meg a sepsiszentgyörgyi könyvvásárt Nádas Péter.

Gabriela Adameșteanu arra mutatott rá, hogy Romániában nincs elegendő ilyen esemény, amelyek, tapasztalata szerint, erős hatással tudnak lenni az olvasásra, a könyvek életére és a közoktatásra. „Számomra lényeges, hogy ennek a rendezvénynek a koncepciójában elsődleges helyen vannak a gyermekek és a fiatalok, valamint a család. A SepsiBooknak a sajátossága, amelyet fölöttébb fontosnak érzékelek, az, hogy a két kultúra egymás mellett van jelen benne” – fogalmazott az írónő, megjegyezve, ez az első alkalom, hogy magyar olvasóival találkozik Romániában.

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

„Nem tudnánk dolgozni, ha nem hinnénk, hogy érdemes. Ha nem hinnénk abban, hogy a könyv, az olvasás mostani, sok mindennel terhelt és zaklatott világunkban is közönséget és közösséget tud maga köré képezni, vonzani. Ha nem hinnénk, hogy értelme és értéke van a szellemi épülésnek, fejlődésnek, hogy az írott kultúra továbbra is nélkülözhetetlen, biztos alapja egy egészséges társadalomnak” – ezzel a gondolattal indította hivatalosan is útjára Szonda Szabolcs programigazgató a harmadik SepsiBookot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?