Média válság idején – a Médiakutató és az ELTE Média közös konferenciát tart

Média válság idején címmel szervez online konferenciát a Médiakutató folyóirat 20 éves jubileumának kapcsán, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Média tanszékével együtt.

A január 13–14-én zajló konferencia célja, hogy interdiszciplináris jelleggel teret adjon olyan előadásoknak, amelyek a médiarendszerek működését, időbeli változásait és az újságírói professzionalizációt vizsgálják a válság kontextusában – olvasható az esemény Facebook-oldalán, ahol a konferecia részletes programja is megtekinthető. A ZOOM felületen, vagy élőben, az ELTE MÉDIA hivatalos Facebook-oldalán is követhetőek az előadások, panelbeszélgetések.

A konferencia a Covid-19 és a média helyzetét járja körül, az online politikai kommunikáció, a kirekesztés, a válság, a diskurzus és a médiarendszer kérdéskörét tárgyalva. Bayer Judit, a Médiakutató főszerkesztője szerda reggel nyitotta meg a konferenciát, köszöntőbeszédében úgy fogalmazott: a konferencia apropója a lassan permanenssé váló válság, és emellett a Médiakutató 20. születésnapja.

„A Médiakutató húsz éve alatt kizárólag a tudományos megismerés szempontjait tartotta szem előtt, feladatának tartotta a médiáról szóló tudás terjesztését, próbált hasznos olvasmányokat biztosítani az iskolák, illetve egyetemek diákjainak, és fő küldetésének tekintette, hogy Magyarországon fenntartsa a magyar nyelven publikálás lehetőségét, és fórumot biztosítson ennek” – tette hozzá.

Bayer Judit arról is beszélt, hogy ma aligha van aktuálisabb téma a válság és a média kapcsolatánál, hiszen a válság idején az emberek a médiától várják az információt, tanácsot, és kutatások bizonyítják, hogy a koronavírus-járvány idején az emberek 67 százaléka több hírt fogyasztott, mint korábban.

Szerinte a legnagyobb problémát napjainkban a hamis hírek jelentik, hiszen minden információ leellenőrzésére nincs mindig lehetőség, és így egyfajta dezinformációs válság is kialakult. Mint fogalmazott, ma bárki tehet közzé tartalmakat, emiatt megszűnt a média kapuőr szerepe.

„A dezinformátorok abban is érdekeltek, hogy csökkentsék a média iránti bizalmat, ezzel bizonytalanságot keltve a választópolgárokban, és ezek a tudományellenes téveszmék emberéleteket, sőt a demokráciát sodorják veszélybe” – mondta.

A Médiakutató főszerkesztője úgy vélte, nem gyengült a média jelenősége a közösségi média megjelenésével, ám más szerepet kapott, mint korábban. Szerinte éppen úgy, ahogy korábban a mozi nem szorította ki a színházat, a jóslatok ellenére, ahogy a kereskedelmi média nem szorította ki a közszolgálatit, „a minőségi média továbbra is a hitelesség oszlopa lehet, sőt, fontosabb, mint korábban”.

(Címlapkép: Pixabay)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?