Magyar költészet napja Sepsiszentgyörgyön: Jack Cole dalait játssza a Transzylvanian Bú Boys

A magyar költészet napja alkalmából, április 11-én, csütörtökön a Transzylvanian Bú Boys zenekar Jack Cole dalaiból című lírai koncertjét láthatják az érdeklődők a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kamaratermében. A tavaly decemberben elhunyt Kovács András Ferenc költő csodálatos szövegeit és három színész sajátos zenei világát tükrözi a Jack Cole dalaiból koncert.

Az előadás története 1997-ben kezdődött, amikor a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem három színinövendéke – Fazakas Ernő, Márton Lóránt és Nagy Csongor – lecsapott Kovács András Ferenc (KAF) Jack Cole daloskönyve című frissen megjelent kötetére, és megzenésítette a közel egy évtizedes költői szerepjáték több darabját.Az illusztráció a rendezvény plakátja

„Játék a szavakkal és hangokkal. Játék a fiatalsággal, szerelemmel, majd az elmúlással. Játék mindenkori lázadásainkkal és beletörődéseinkkel, sikereinkkel és kudarcainkkal. Egy vidám-szomorú játék arról, hogy honnan érkeztünk és merre tartunk. Egy olyan zenés utazás, melynek aktualitása sosem szűnik meg, hisz rólunk szól, emberekről, a mindenkori nézőkről és előadókról” – vallják az alkotók a produkcióról.

A Transzylvanian Bú Boys színészzenekar az elmúlt években bővítette a KAF verseket megzenésítő repertoárját, amit műsorra tűzött a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház majd egy több éven át tartó, országhatárokon is átívelő turnésorozat következett Csíkszeredától Temesvárig, Sepsiszentgyörgytől Szatmárnémetiig, Szászrégentől Tatáig, Szegedtől Budapestig, Bécstől Prágáig, ahol a Prague Writers' Fesztiválon olyan neves írók gratuláltak nekik, mint Sławomir Mrożek, Parti Nagy Lajos és Esterházy Péter.

Közel hetven koncert és egy lemezfelvétel után a színészekből álló zenekar tagjainak egyéni elfoglaltságai miatt hosszú időre abbamaradt a Transzylvanian Bú Boys működése. 2019-ben újították fel az előadást, melyet azóta csak néhány alkalommal játszottak, legutóbb Marosvásárhelyen, ahol a decemberben elhunyt Kovács András Ferenc emléke előtt tisztelegve felvételt készített róla az Erdélyi Magyar Televízió.

Az április 11-én, este 7 órától műsorra kerülő sepsiszentgyörgyi előadást követően Szatmárnémetiben, az Északi Színház Harag György Társulata alapításának 70 éves évfordulója alkalmából szervezett jubileumi ünnepségen is bemutatják a felújított produkciót.

Kapcsolódók

Kimaradt?