Magyar klasszikusokat is színpadra visznek a Kolozsvári Állami Magyar Színház új évadában

Megkezdődött a Kolozsvári Állami Magyar Színház fennállásának 230. jubileumi évada, ennek részleteit ismertette Tompa Gábor igazgató csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján. Az intézményvezető elmondta, sok eseménnyel készülnek a 2022/2023-as évadra, öt bemutatót tartanak, lesz Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál, ugyanakkor a színház épületének modernizálása, felújítása és bővítése is elkezdődik.

Tompa Gábor úgy fogalmazott, hogy már az elmúlt évad végén bemutatott Ifjú Barbárok is az idei évad bemutatójának tekinthető. Hozzátette, sok évforduló lesz a következő évadban magyar, erdélyi vonatkozásban: a kolozsvári magyar színház december 17-én ünnepli fennállásának 230. évfordulóját, Janovics Jenő születésének 150. évfordulója van, ugyanakkor Petőfi születésének 200., Tamási Áron születésének pedig 125. évfordulója lesz, amire a színház is készül. Jelenleg Tamási Ősvigasztalás című darabjának próbái zajlanak Béres László rendezésében. Ugyanakkor a Kolozsvári Magyar Napokon már két előadást is bemutattak, az Ifjú barbárokat és a Rómeó és Júliát, de az új évadban sok esemény vár még a színházra.

Tamási, Móricz, Kosztolányi

Az idei évad első bemutatóját, Tamási Áron Ősvigasztalását október 5-én láthatja a közönség, majd január végén tervezik bemutatni Móricz Zsigmond Rokonok-adaptációját, Bocsárdi László rendezésében. Ezt követően a stúdióelőadások próbáinak fognak neki, az évadot pedig Nagy Botond Elektra-adaptációja zárja. Terítékre kerül még 2023-ban Kosztolányi Dezső Édes Anna című regénye, amelyet Szabó K. István visz színpadra, ő először rendez Kolozsváron. Ezt követően Jon Fosse norvég drámaíró I am the wind című darabját rendezi Tompa Gábor.

Az Ifjú Barbárok előadást már láthatta a közönség | Fotó: Biró István/Kolozsvári Állami Magyar Színház Facebook-oldala

A műsoron tartott előadások a következők: Ifjú Barbárok, Prométheusz ’22, Seymour – Csak véletlenül kerültem ide, Oidipusz, Hamlet, Macbett, Cseresznyéskert, Rómeó és Júlia, Állatfarm, Pornó – Feleségem története, Hegedűs a háztetőn, Kurázsi mama és gyermekei, Nóra, A velencei kalmár, Illegitim, Rosmersholm, „…függök ezen a zord élet-párkányon...”, Hedda Gabler, Születésnap, Suttogások és sikolyok és Ványa bácsi.

Az igazgató elmondta, sok magyarországi városba, többek között Miskolcra, Szegedre, Budapestre, Pécsre is van meghívásuk, különböző előadásokkal, ezért szeretnének több produkciót felújítani, hiszen a járvány alatt sok meghívásnak nem tudtak eleget tenni. Mint mondta, februárban előveszik a Ványa bácsit is új szereposztásban.

A félelem és remény az Interferenciák idei témája

Októberben a színház a Prométheusz ’22 ljubljanai bemutatójára utazik el, nyolc előadást játszanak október 15. és 22. között, majd a színház felújítási munkálatai következnek. Jelenleg várják a támogatást az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválra, amelynek programja már nagyjából elkészült. Mint elhangzott, az idei fesztivál november 17. és és 27. között zajlik, témája pedig a félelem/remény, és többek között olyan színházak vesznek részt, mint a párizsi Odeon Színház, a lausanne-i Théâtre Vidy, a párizsi Atelier 3+1, a Luxemburgi Nemzeti Színház, a portói São João Nemzeti Színház, valamint a Konstancai Állami Színház.

Ugyanakkor Kolozsvárra érkezik Jaram Lee dél-koreai énekes is, akinek előadásában Ernest Hemingway Az öreg halász és a tenger adaptációját hallgathatjuk meg. Az előadásokat kiállítások, könyvbemutatók, beszélgetések, mesterkurzusok kísérik, valamint Antal Csaba díszlettervező életmű-kiállítással készül, amelyet a fesztivál alatt nyitnak meg.

Tompa Gábor színházigazgató, rendező | Fotó: Lőrincz Anna

Tompa Gábor azt is elmondta, a fesztivált követően rögtön megkezdik Mórocz Zsigmond Rokonok-adaptációjának a próbája, majd ezt követően csak stúdióelőadásokkal készülnek. Ennek oka, hogy a felújítások miatt nem lesz lehetőségük teljes egészében megtartani az évadot, így olyan előadásokat kell összeállítaniuk, amelyeket könnyebb utaztatni, hiszen egyrészt új helyszíneket kell keresniük Kolozsváron, ahol játszhatják őket, másrészt fesztiválokra is készülnek. Az esetleges helyszínekkel kapcsolatban az igazgató elmondta: beszélgetéseket folytatnak több intézménnyel, például a Kolozsvári Diákművelődési Házzal is.

Elkezdődik a színház modernizálása és renoválása

Tompa Gábor arról is beszélt, hogy elkezdődnek a színház felújításának, korszerűsítésének és bővítésének munkálatai, amelyet a beruházási és európai projektek minisztériumán keresztül szeretnének végbevinni, a felmérésre kiírt közbeszerzési hirdetés határideje hétfőn jár le.

A színházat modern felszereléssel, elektronikai készülékekkel akarják berendezni, ezért 6-7 méter mélyre is le kell ásniuk, ugyanakkor belső felújításokat végeznek, új tárolóhelyeket építenek ki a színház és az opera számára. Tompa Gábor úgy vélte, a legoptimistább tervek szerint is legalább két évadra van szükség, hogy ezeket mind megvalósítsák.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?