Kulturális turizmus és virtuális színház: példát mutat rugalmasságból a sepsiszentgyörgyi román társulat

A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház követendő példát mutat a járványhelyzet kezeléséből és a megváltozott körülményekhez való rugalmas alkalmazkodásból.

Miközben a kulturális intézmények többségének a járványhelyzetben jelentősen megcsappant a tevékenysége és közönsége, a sepsiszentgyörgyi román társulat gőzerővel dolgozik, nem kell lemondania előadásait, és tesz is azért, hogy legyen közönsége.

Míg a magyar színház állt, a román társulat pörgött

Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színháznak az új szabályok életbe lépése óta egyetlen előadását sikerült megtartania. Vasárnap este harmadik nekifutásra sikerült bemutatni az Örkény István nyomán készült Tóték című előadást, korábban ugyanis a magyar társulat tagjai körében terjedő fertőzés miatt két alkalommal is kénytelenek voltak elhalasztani a bemutatót, és lemondani a többi betervezett előadást is. A Bocsárdi László által rendezett Tóték legközelebb kedden és szerdán este fél hattól látható a Tamási Áron színház nagytermében.

Ezzel szemben a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színháznak egyetlen előadását sem kellett lemondania, sőt a társulat új utakat is keresett: a nemrég bemutatott Shakespeare-darabot, a III. Richárd című előadást Eugen Gyemant rendező offline és online változatban is színre vitte. Az előadás fizikai színházi változatában a játéktér kör alakú, amelyet a nézők három oldalra rendezett ülőhelyeivel érnek el, ebben a változatban a néző a cselekmény középpontjába kerül. Az online változatban a VR360 technológia segítségével válik a néző a cselekmény részévé. Ez a VR360 változat elérhető a www.teatruvr.ro és a www.VR-hall.com platformokon.

Kulturális turizmus: Bukarestből szállítanak közönséget Sepsiszentgyörgyre

A járványügyi intézkedések miatt megcsappant helyi nézőközönségét más hazai városok kultúrára éhes közönségével próbálja kiegészíteni a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház. A sepsiszentgyörgyi román társulat számára nem újkeletű a kezdeményezés, hogy az ország más városaiból toboroz nézőket. A koronavírus-járvány miatt ezt az akciót tavaly kénytelenek voltak felfüggeszteni, ám most, hogy egyértelmű rendelkezések vannak az előadótermekbe való belépésre, újra lehetővé vált a kulturális turizmus beindítása. A szabály ugyanis az, hogy a nézőknek rendelkezniük kell digitális Covid-igazolvánnyal.

A kulturális turizmus ösztönzésére az Andrei Mureșanu Színház decemberben autóbusz-utat szervez bukaresti nézőknek. December 17-én 10 órakor indul a különjárat a fővárosi Nemzeti Színház elől azoknak, akik az Eugen Gyemant által rendezett III. Richárdot szeretnék megnézni. Az érdeklődők legkésőbb december 15-ig foglalhatják le helyüket a pr@tam.ro e-mail címen. A kirándulás ára személyenként 160 lej, és magában foglalja a menettérti szállítást, a belépést az előadóterembe, illetve egy hagyományos ebédet is. A fizetés Bukarestben történik, készpénzben, az autóbuszra való felszálláskor. A visszaindulás Bukarestbe 21 órakor lesz, az Andrei Mureșanu Színház elől. A kiránduláson csak zöld igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt, a maximális létszámkorlát 30 hely, tájékoztatott a társulat.III. Richárd | fotó: az Andrei Mureșanu Színház Facebook-oldala   

Az oltás és az elővigyázatossági szabályok betartása a működés titka

Anna Maria Popa igazgató beszámolója szerint mindennek kulcsa az, hogy az Andrei Mureșanu Színház személyzetének 98 százaléka be van oltva koronavírus ellen, másrészt következetesen betartják az elővigyázatossági szabályokat, és aki fertőzés tüneteit tapasztalja, azonnal tesztet végez, és elszigeteli magát a munkatársaitól, így nem veszélyezteti a színház működését, nem kell lemondaniuk egyetlen előadást sem.

„Mindig arra törekedtünk, hogy azok legyünk, akik a példa ereje által képesek megváltoztatni a mentalitást. Nem halasztottunk el előadásokat, pontosan végeztük tevékenységünket, így folyamatosan a koherencia és a stabilitás szigeteként működtünk” – mutatott rá Facebook-bejegyzésében Anna Maria Popa. Az igazgató szerint mindezeket észlelve a közönségük is biztonságosnak találja részt venni az előadásokon.

Offline és online előadások decemberben is

A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház december hónapra olyan programot állított össze, amely online sugárzott, gyermekeknek szóló előadásokat és meséket, valamint felnőtteknek szóló élő előadásokat is tartalmaz.

December 1-jén, Románia nemzeti ünnepén a Kovászna megyei prefektúra által erre az alkalomra létrehozott kulturális program részeként az Andrei Mureșanu Színház online közvetíti a Facebook-oldalán és a prefektúra oldalán is a Két élő halott című előadást, amelyet Alexandru Dabija rendezett Vasile Alecsandri szövege alapján.

December 6-a a gyermekeké lesz, így egész napos mesesorozatot és online előadásokat kapnak a Mikulástól ajándékba. A mesemaraton keretében a társulat színészei olvasnak fel meséket szinte óránként reggel 8 és 14 óra között a társulat Facebook-oldalán, ugyanitt délután gyerekelőadásokat közvetítenek óránként: 15 órakor megnézhetik a Két arany című darabot Mirela Bucur rendezésében, 16 órakor a Csipkerózsikát vetítik Ivácsony László és Fazakas Misi rendezésében, 17 órakor a Ludas Matyi című előadást nézhetik meg Mirela Bucur rendezésében, 18 órakor pedig a Rá, az oroszlán című darabot közvetítik, amit Cezar Ghioca rendezett.

A felnőtteknek a III. Richárd mellett december 4-én, 19 órakor játsszák a Radu Afrim által rendezett Belegyezés című előadást, december 8-án és 9-én 19 órakor a Jelenetek egy házasságból című előadást Ioan Carmazan rendezésében, december 14-én 19 órak az Emberi kertészet című darabot, Andrei Măjeri rendezésében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?