Koronavírus-tesztet kérnek az egészségügyi minisztériumtól a színházi dolgozók

Online petícióban kérik bukaresti színházi dolgozók, hogy az egészségügyi minisztérium biztosítson számukra ingyenes PCR teszteket, hogy biztonságos körülmények között dolgozhassanak.

A romániai színházak szeptember 1-től nyithatták meg termeiket, a színészek és műszaki dolgozók számára kidolgozott járványügyi előírások azonban hiányosak voltak az aláírásgyűjtők véleménye szerint. Mint írják, a színházi szakma magas fertőzési kockázattal jár a koronavírus esetében, hiszen sok ember tartózkodik együtt egy zárt térben, és egy színházi előadás közben nem lehet sem maszkot viselni, sem távolságot tartan, sem gyakran kezet mosni. Még a kevés szereplős előadások esetében is több fős műszaki stáb tartózkodik a színfalak mögött. A petíció kezdeményezői szerint a koronavírus-tesztek ingyenesek és kötelezőek kellene legyenek, hiszen egy tünetmentes fertőzéses eset több száz ember életét veszélyeztetheti.

„Szeretnénk gyakorolni a szakmánkat, fel szeretnénk lépni a közönség előtt, de mindezt biztonságos körülmények között, úgy, hogy sem a saját, sem a közönség egészségét nem fenyegeti veszély” – írják a petícióban, amelyet csütörtök délutánig több mint 570-en írtak alá, köztük olyan közismert színészek, mint Oana Pellea, Maia Morgenstern, Téglás István, Ofelia Popii és mások.

Több erdélyi színház tevékenységét kellett már koronavírus-fertőzés vagy annak gyanúja miatt leállítani, a Kolozsvári Magyar Operában pedig gócpont alakult ki, sajtóértesülések szerint 30-an fertőzöttek az alkalmazottak közül.

Mint írtuk, annak ellenére, hogy a költségvetésben erre nincs fedezet, a nagyváradi Szigligeti Színháznak sikerült megoldania, hogy a színészeket teszteljék előadás előtt.

(Címlapfotó: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?