Évadot hirdettek a 120 éves nagyváradi Szigligeti Színházban

Rendhagyó körülmények között ünnepli a nagyváradi Szigligeti Színház fennállásának jubileumi, 120. évfordulóját: a színészeknek PCR-tesztet kell végeztetniük előadás előtt, hogy maszk nélkül játszhassanak, de mindhárom társulat újabb bemutatókra készül – hangzott el pénteken a színház páholyelőcsarnokában megtartott sajtótájékoztatón.

Mostanáig elkerülte a járvány a nagyváradi Szigligeti Színházat, s mindent megtesznek azért, hogy ez így is maradjon – mondta Czvikker Katalin főigazgató, aki azt is elárulta: a munkaügyi orvosuk úgy adott felmentést a fellépőknek a maszkviselés alól, ha minden egyes előadás előtt 48 órával PCR-tesztet végeztetnek. A főigazgató meg is köszönte a társulat eme vállalását, és azt is, hogy bebizonyosodott: nemcsak a szép, a nehéz pillanatokban is együtt tudnak lenni. Azt is hozzátette: jó látni, hogy a most zajló HolnapUtán Fesztivál előadásaira jönnek a nézők, fiatalabbak és idősebbek egyaránt.

A színházban egyébként vasárnap díjkiosztással ér véget a Miniévad és a HolnapUtán Fesztivál, aznap 17 órától könyvbemutatóval, kiállítással, valamint a Szigligeti-gyűrű átadásával köszönti a Szigligeti Színház Hajdu Gézát, a Szigligeti Társulat Bánffy Miklós-díjas, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett örökös tagját pályakezdésének ötvenedik évfordulója alkalmából.

Egyelőre nem hirdetnek bérletet

Még mindig rengeteg a bizonytalanság, ezért ebben az évben nem hirdetnek bérletet, igyekeznek viszont kárpótolni bérletes nézőiket, akik tavalyi bérletük felmutatásával a színház mindhárom társulatán előadásaira és bizonyos meghívott produkciókra is kedvezményes jegyeket válthatnak. Az előző évad körülbelül 60 ezer nézőjével szemben a lezárás miatt félbeszakított évadban 36 100 nézőjük volt, mondta el Czvikker Katalin. Hozzátette: a 650 ezer lejes bevétellel szemben 420 ezer lej ennek az évadnak a bevétele, ami lehetne kevesebb is, de amint a lehetőségek engedték felléptek szabadtéren, eleget tettek a meghívásoknak is.

Ami az „online” időszakot illetve, Biró Árpád Levente kommunikációs felelős elmondta: a kényszerű zárás ideje alatt a Szigligeti Társulat, a Lilliput Társulat és a Nagyvárad Táncegyüttes 124 videót töltött fel a Facebookra és a Youtube-ra, ezek között 22 előadás-felvétel volt. Az előadásokra 88 768-an, míg az összes tartalmakra 301 352-en kattintottak rá.

Elmaradt előadást is pótol a Lilliput Társulatát

Az idei évad tervezésekor nem is gondolták, hogy amire az évadot építették, a változás, és a változáshoz való alkalmazkodás ennyire időszerű lesz – mondta Botházy Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője.

A társulat évada szeptember 10-én, a Valahol Európában című musical bemutatójával kezdődött, 18 gyermekszereplővel – hangzott el. Következő tervezett bemutatójuk a Csillagszív című elmaradt ifjúsági premier műfaja „báb-scifi” rendezője Szabó J. Viktor, a társulat tagja. Ezt követően Markó-Valentyik Anna rendezi meg a Körforgás című, az évszakok változását négy színnel és négy geometriai formával illusztráló, nullától 5-6 éves korig ajánlott előadását.

A bábtársulat utolsó, Mészöly Miklós meséjére alapuló bemutatóját Sosevolt cirkusz címmel Bartal Kiss Rita jegyzi. Ami pedig a változást illeti, azt látják, hogy mivel az iskolai bábszínházi látogatások nem lehetségesek, családi programmá vált a bábszínház – mondta Botházy-Daróczi Réka. Megjegyezte: most az előírások miatt foghíjas a nézőtér, de reméli, hogy idővel újra telt ház előtt léphetnek majd fel bábművészeik.

Idén is megtartanák az Infinite Dance Fesztivált

Túl van első premierjén a Nagyvárad Táncegyüttes is, ők szeptember 22-én mutatták be Szólótáncok című előadásukat, mondta Szabó Ágnes-Enikő, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője.

Következő előadásuk, a Diótörő koprodukció lesz a GG Tánc Egerrel, ebben Csajkovszkij zenéjét megőrzik, de az előadás kortárs mozgásnyelvvel bír majd. A tervek szerint október 20-án nyilvános főpróbát tartanak, a bemutatót pedig decemberben tartják meg, a koreográfiát Topolánszky Tamás és Györfi Csaba jegyzi. A nyilvános főpróba után, október 21–25. között tartják meg az Infinite Dance Fesztivál újabb kiadását is a tervek, és az akkori lehetőségek, feltételek szerint.

Március 21-én lett volna a Fekete István történetére épülő Vuk című előadás bemutatója, ez már a zárlat miatt maradt el, mondta Szabó Ágnes-Enikő, aki azt is elárulta: visszatér hozzájuk Novák Péter magyarországi színész, énekes, zeneszerző, akivel a Nagyvárosi bujdosók című előadásban már dolgoztak együtt. A közös produkciónak még nincs címe, de néptáncra alapuló előadást terveznek, amelynek részt vesznek kortárs táncosok is, így mintegy megmutatják: a kortárs és a néptánc is tud együtt működni a színpadon.

Régebbi előadásokat is játszanak még, például a Népek tengere, az Aranyos szegelet vagy a VANmeSE is szerepel a zidei évad másorán is. Ami a táncegyüttes mentorprogramját illeti, az csak ott indult még újra, ahol kisebb csoportokban dolgozhatnak együtt az amatőr néptáncosok hangzott el tervezik a Ki vagy táncszínház? sorozat második kiadását is, ebben már közös mozgásra is invitálnák a diákokat.

A Szigligeti Színház 120 éves

A színház a képzelőerő terepe is, és bár nem így képzelték el az évadot, arra törekszenek, hogy a színházszerető közönség a kicsi ünnepeit meg tudja ülni – mondta Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője.

A Szigligeti Társulatnak már három premiere volt, a Főnixterv című előadást (rendező: Botos Bálint) a nyári színpad után a nagyszínpadon is előadást a HolnapUtán Fesztivál keretében. A Gyulai Várszíházban, a koprodukciós partner játszóhelyén mutatták be Hamlet (rendező Telihay Péter) ennek Nagyváradon október 16-án, a színház megnyitásának 120.évdorulüján lesz a váradi díszbemutatója, előtte egy nappal pedig színháztörténeti konferenciát tartanak.

A stúdióelőadások sorát Horváth O. Sári Gyermekjáték (rendező Szilágyi Bálint) című darabjának ősbemutatójával nyitották meg a Magyar dráma napján. Szilveszteri előadást is terveznek, Georges Feydeu Bolha a fülbe című darabját Novák Eszter rendezi majd, mint mondta a darab egy sokszereplős örömjáték. A nagyváradi születésű Anca Bradu is visszatérő rendező a Szigligeti Társulatnál ő Augusut Strindberg Álomjáték című drámáját viszi színre. Az „álomlogikával” dolgozó darab bemutatóját márciusra tervezik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?